В понеделник световните акции се насочиха към шеста поредна сесия

...
В понеделник световните акции се насочиха към шеста поредна сесия
Коментари Харесай

Надеждите за намаляване на лихвите стимулират цените на световните акции

В понеделник международните акции се насочиха към шеста поредна сесия на растеж, подкрепени от ралито на облигациите от предходната седмица, защото пазарите чакат по-скорошно понижаване на лихвените проценти в Съединени американски щати и Европа - залози, които ще бъдат тествани тази седмица, написа Reuters и прибавя:

„ Засегнатите пазари на облигации се възвърнаха, защото удобният отчет за заплатите в Съединени американски щати и оптимистичните данни за продуктивността демонстрираха, че пазарът на труда се охлажда задоволително, с цел да се избегне нуждата от по-нататъшно повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас “.

Пазарите на фючърси се раздвижват, внушавайки 90% възможност Фед да е завършил с повишението на лихвите и 86% възможност първото облекчение на политиката да се случи още през юни.

Те също по този начин допускат към 80% възможност Европейската централна банка да понижи лихвите до април, до момента в който Английската централна банка - през август.

Бенчмарковата 10-годишна рентабилност в Съединени американски щати се намалява с към 29 базисни точки през предходната седмица, което е най-големият седмичен спад от март насам. Доходността на облигациите се движи назад съразмерно на техните цени.

В понеделник ралито стопира, като доходността на 10-годишните облигации се покачва с към 3 базисни точки до 4,587%, което е много по-ниско от достигнатия в средата на октомври връх от над 5%, показва още осведомителната организация и цитира Сами Чаар, основен икономист в Lombard Odier:

" Бихме желали да прибавим нотка на нерешителност - да, ние сме в лагера, който споделя, че инфлационните вероятности ще разрешат понижаване на лихвите през идната година, само че прекосяването към повече и по-скорошни понижения ни се коства прекомерно оптимистично. Вече сме виждали политиката да се движи като махало напред-назад и мисля, че това ще бъде историята през идващите тримесечия. "

Ако би трябвало да се посочат необикновени за актуалната наклонност дейности, то на напред във времето излиза Централната банка на Австралия, за която се счита, че евентуално ще възобнови повишението на лихвите във вторник, защото инфлацията в страната остава настойчиво висока.

Японската централна банка също е напът към стягане на лихвените проценти, въпреки и с доста мудни темпове. В понеделник нейният началник декларира, че институцията е по-близо до постигането на инфлационната си цел, само че това към момента не е задоволително, с цел да се постави завършек на ултрахлабавата политика.

Надеждите за по-ниски разноски по заемите не престават да оказват помощ на акциите, изключително на тези в Азия. Най-широкият показател на MSCI за акциите от Азиатско-тихоокеанския район отвън Япония се покачва с 2,0%, в понеделник, което подвига и международния показател на MSCI с 0,38% - шеста поредна сесия на покачване.

Миналата седмица международният показател отбелязва най-големия си седмичен растеж от една година насам. Европейските акции отварят на позитивна територия в понеделник и се двоумят в двете направления, откакто претърпяват най-хубавата си седмица от март насам.

Южнокорейските акции пък се открояват с растеж от 4,3%, защото управляващите в страната още веднъж постановат възбрана за къси продажби доникъде на 2024 година

Фючърсите върху S&P 500 и Nasdaq се покачват с 0,1%.

Спад на $

Доходността на двугодишните съкровищни облигации стопира на 4,875%, а доходността на 10-годишните облигации в еврозоната се покачва до 2,69%, след седем сесии на спад.

Отстъплението на доходността на съкровищните облигации дърпа килимчето отдолу под $, като доларовият показател се намалява с 0,14% до 104,91, което е най-ниската му стойност от края на септември, откакто предходната седмица се намали още веднъж с 1,3%, написа още осведомителната организация.

Еврото се покачва с 0,17% до 1,0747 $, откакто в петък набъбна с 1% до най-високата си стойност от близо два месеца. През последните сесии доларът даже загуби позиции по отношение на закъсалата йена и се намира на равнище от 149,57 йени, което е надалеч от скорошния му връх от 151,74.

Спадът на $ и доходността подкрепят златото да доближи 1 985 $, което е близо до скорошния петмесечен връх от 2 009 $.

Цените на петрола се покачват, откакто изгубиха 6% през предходната седмица, подкрепени от потвърждението на Саудитска Арабия и Русия, че ще продължат спомагателното си непринудено понижаване на добива на нефт.

В Близкия изток в неделя Израел отхвърли възходящите апели за преустановяване на огъня в Газа, а военни експерти декларират, че армията ще ускори интервенциите си против палестинската ислямистка формация „ Хамас “.

Сортът Брент прибавя 1,5% към цената си и доближава до 86,31 $ за барел, до момента в който американският недопечен нефт се повишава със сходна стойност до 81,75 $ за барел.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР