В Плевен се свиква заседание на областната епизоотична комисия във

...
В Плевен се свиква заседание на областната епизоотична комисия във
Коментари Харесай

Извънредно заседание на епиозоотичната комисия в Плевен заради чумата по свинете

В Плевен се привиква съвещание на регионалната епизоотична комисия по отношение на бързото развиване на обстановката с Африканската чума по свинете в региона. Това заяви за Българска телеграфна агенция регионалният шеф на Плевен Мирослав Петров.

Комисията се събира на следващия ден, от 15.00 часа, с цел да предприеме ограничения за надзор и очистване на болестта, според разпоредбите на европейското и националното законодателство. Комисията ще предприеме от понеделник осведомителна акция във всички селища на региона във връзка със болестта.

Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ удостовери нови шест огнища на Африканска чума при домашните прасета в област Плевен - в персонални стопанства в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш челник, Санадиново, Бацова махала.
Областният шеф уточни, че през днешния ден в село Брест ще бъде приложена евтаназия на към 200 свине в персонални стопанства. Досега в региона са умъртвени по човечен метод 54 свине в предходните огнища на болестта.

По думите на Петров е засилено полицейското наличие по пътищата - построяват се контролно-пропусквателен пункт на републиканските, общинските и по-важните селски пътища за попречване на превозването на свине. Досега няма доказан случай на транспортиране на животни, сподели Петров.

Създадени са зони на рестрикция - 3 км - защитна, и следена зона. Наблюдаваната зона включва област Плевен: общините Гулянци, Белене, Плевен, Никопол, Долна Митрополия, Левски и Пордим.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР