СподелиСпоред служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, Кремъл има намерение

...
СподелиСпоред служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, Кремъл има намерение
Коментари Харесай

Военният министър: Кремъл има намерение директно да повлияе на изборите

Сподели
Според служебния министър на защитата Атанас Запрянов, Кремъл има желание непосредствено да повлияе на идните избори през юни.

Военният министър сподели това при откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от през днешния ден до 27 май.

Очаква се за съвещанието на Асамблеята да дойде генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

По време на изборите България чакат дейности за дезинформацията, сподели Атанас Запрянов. В отговор на въпроси той даде образец като дезинформация подправените вести за изпращане на български военнослужещи в Украйна, оповестява БНР.

Според служебния министър на защитата хибридна опасност съставляват и изказванията на изтъквам прокремълски партии, че поддръжката на България на Украйна ще ангажира България във войната.

Ние сме във фокуса на дейни процеси и акции на дезинформация, опитващи се да повлияят на вътрешнополитическите ни процеси, съобщи още Запрянов.

По думите на военния министър въздействие се чака да бъде оказано и във връзка изборите за Европейски парламент.



Заявеното от Запрянов кореспондира с за това, че през миналата година са открито проруски хакерски групи, които посредством когнитивно влияние пробват да повлияят на публичното мнение у нас, в това число и по тематики като войната в Украйна.

В на българското контраразузнаване се показва, че рискът от политически стимулирани киберпосегателства остава доста висок. Основните цели на сходни хибридни офанзиви е с изключение на блокирането на значими системи н страните, избрани като противникови, само че и предизвикването

на обществено неодобрение и оказване на въздействие посредством пропагандни и дезинформационни послания и с това – когнитивно влияние върху обществото.

През 2023 година у нас са регистрирани опити за набези против осведомителни системи на редица държавни институции и общински администрации, звена от финансовия бранш, обекти от сериозната инфраструктура.

По време на провеждащата се през днешния ден в София пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО началникът на защитата адмирал Емил Евтимов уточни, че сега България се фокусирала върху районното обмисляне на защитата и проекта за развиване до 2032 година.

Евтимов обърна внимание на новите качества, които страната ни ще има с новите изтребители патрулните кораби и киберкомандването.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР