В план-приема на училищата за следващата учебна година ще бъдат

...
В план-приема на училищата за следващата учебна година ще бъдат
Коментари Харесай

МОН предлага повече професионални паралелки в училищата през 2018 г.

В план-приема на учебните заведения за идната образователна година ще бъдат препоръчани повече професионални паралелки. През актуалната година 46% от всички образувани паралелки са професионални. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с работодателски организации в Стара Загора.
Министерството на образованието и науката (МОН) обмисля да обвърже междинните общообразователни учебни заведения с професионалните, като задачата е учениците от по-малки обитаеми места да бъдат насочвани към най-близките професионални гимназии. Предвижда се разноските за превоз на учениците до професионалните гимназии да бъдат поемани от МОН. 
Министър Вълчев уточни, че се обрисува от ден на ден нужда от основаване на обединени учебни заведения в дребните обитаеми места. "Ако до десети клас учениците учат специалности, сходни с тези в околните професионални гимназии в огромните градове, ще понижим отпадането и ще увеличим интереса към професионалното обучение ", сподели Вълчев. 
Работи се още в посока обвързването на професионалното и висшето обучение. Идеята е учениците да могат да валидират заемите си от гимназията по време на следването си, а въпреки това - висшите учебни заведения да улесняват приема си за възпитаници от професионални учебни заведения.
С плана на бюджет за 2018 година МОН предложи механизъм за в допълнение финансиране на професионалното обучение. Той планува нарастване на средствата за паралелките, които образоват по специалности с предстоящ дефицит на фрагменти за пазара на труда. Министър Вълчев бе безапелационен, че би трябвало да се увеличи престижът на професионалното обучение. Той прикани бизнесът да се стои по-близо до просветителните институции. "В момента разпространяваме дадени специалности най-много посредством плана "Твоят час ". Имаме и кариерни центрове, които учебните заведения би трябвало да употребяват повече.
Работодателите също би трябвало да се включват в този развой, с цел да се извърнат публичните настройки към професионалното обучение ", акцентира министърът.
Работодателите сложиха въпроса за ограничението на профилираните паралелки в езиковите гимназии, тъй като приключилите в тези учебни заведения напущат страната. Според кмета на Стара Загора Живко Тодоров такива рестриктивни ограничения няма да дадат резултат. "Когато една компания желае да влага в Стара Загора или в различен град, търси готови хора с езици ", добави той.
Министър Вълчев уточни, че упованието към системата е децата да имат по-добри резултати. Завършващите са малко, а ще имаме дефицит на фрагменти, уточни министърът. Той означи, че е трагичен дефицитът на фрагменти със средно-техническо обучение за сметка на фрагменти с висше. По думите му приключилите професионално обучение от време на време получават в пъти по-високи заплати от тези с висше. Политиката ни е да разширяваме дуалното образование. В момента финансирането е на първо място планово. Много от работодателите виждат изгодите и ще търсим форми да споделим разноските с тях, съобщи министър Вълчев в отговор на журналистически въпроси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР