В петък Руската централна банка намали основния си лихвен процент

...
В петък Руската централна банка намали основния си лихвен процент
Коментари Харесай

Руската централна банка рязко понижи основната си лихва до 8%

В петък Руската централна банка понижи главния си лихвен % по-силно от предстоящото до 8.0% от 9.5%.

От институцията показват, че ще проучат нуждата от спомагателни понижения, защото инфлацията се забавя, а стопанската система се намира в криза.

Това беше четвъртото намаление на съветските лихви през тази година, като упованията на финансовите пазари бяха за много по-скромно намаляване с 50 базисни пункта до 9.0%.

Непосредствено след началото на съветската военна инвазия в Украйна на 24 февруари Руската централна банка увеличи главния си лихвен % трагично до 20% от 9.5%, с цел да ограничи обезценката на рублата, напомня БНР.

"Централната банка на Русия ще прегледа нуждата от в допълнение понижаване на главния % през втората половина на 2022 година “, се споделя в изказването на банката след края на днешното ѝ съвещание.

След по-агресивното днешно покачване на лихвите, съветската рубла поевтиня в началото към 58.13 щатски $ от равнища към 57.60 рубли за един $ преди решението на централната банка.

Годишната инфлация в Русия се забави до 15.5% към 15 юли от 1.59% през юни и 17.1% през май, заяви централната банка, като в същото време намали прогнозата си за инфлация за 2022 година до диапазона сред 12 и 15% по отношение на предходната си оценка за инфлация от 14-17%. Банката също по този начин удостовери вярата си, че инфлацията в страната ще падне до целевото равнище от 4% през 2024 година

Централната банка преразгледа и икономическите си прогнози за тази година, заявявайки, че брутният вътрешен артикул на Русия ще се свие с сред 4 и 6%, откакто в края на април очакваше по-солиден спад на Брутният вътрешен продукт с сред 8 и 10%. През 2023 година стопанската система ще се свие с 1-4%, като банката преразгледа предходната си прогноза, че стопанската система ще означи спад с до 3% през идната година.

"Външната среда за съветската стопанска система остава предизвикателна и продължава доста да лимитира икономическата интензивност. Потребителската интензивност остава подтисната, само че стартира да се възвръща, в това число на фона на последователно увеличение на вноса на потребителски артикули, означи централната банка.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР