В парламентарната комисия по култура депутатите трябваше да изслушат вицепремиера

...
В парламентарната комисия по култура депутатите трябваше да изслушат вицепремиера
Коментари Харесай

Асен Василев не се яви на изслушване в Комисията по култура на Народното събрание


В парламентарната комисия по просвета депутатите трябваше да изслушат вицепремиера Асен Василев за мистериозно изчезналите 12 милиона лв. за музейните служащи.

Много въпросителни останаха към тези към този момент прословути пари, които Народното събрание гласоподава в държавния бюджет в края на месец февруари за музеите и галериите.

Няма отговори на въпроса по какъв начин тези 12 милиона изчезнаха от проекта на Министерския съвет за разходване на държавния бюджет. Министерство на културата и техните неговите представители в Комисията по просвета не се ангажираха да кажат дали Министерство на финансите в последна сметка е съгласувало с тях решението си да не ги включи в разпореждане на Министерски съвет.

Въпросителна слагаме и под това по какъв начин тези 12 милиона в последна сметка се появиха при започване на седмицата, само че с 200 000 лева по-малко. Сериозно неодобрение в Комисията провокира и фактът, че министърът на финансите Асен Василев в последна сметка не пристигна на чуването, не изпрати и свои представители, а единствено информация по отношение на появяването на тези 11 800 000 лева при започване на седмицата.

По последна информация министър Василев е командировка в Италия. В последна сметка представители на музеите и галериите обаче бяха на чуването в Комисията.

„ Ще бъдем задоволени, когато тези 11 800 000 в действителност стигнат до нас, тъй като това към момента е планът на решение и когато го забележим оповестено, тогава можем да кажем - „ да, тези пари ще стигнат до музеите и галериите “ и, несъмнено, задаваме и идващият въпрос какво ще стане с другите 200 000 лева, тъй че Законът за държавния бюджет да бъде изпълнен на 100%, а точно 12 милиона лв. да постъпят в българските музеи и галерии “, съобщи шефът на музея в Пазарджик Борис Хаджийски в „ Лице в лице “.

„ Тези 12 милиона сигурно са една огромна стъпка, която постигнахме с помощта на по този начин всеобщия труд на доста хора. Основното е това, което се реализира сега, е, че тези 12 милиона ще оказват помощ да запазим качествения си личен състав, тъй като без първокласен личен състав, без от дипломиран личен състав няма да можем да вървим нагоре “, разяснява шефът на Природонаучния музей в Пловдив Огнян Тодоров.

„ Не са задоволителни, тъй като ние при започване на годината поискахме 29 милиона лв., които включват тези държавни музеи и районни, както и за 50 музея, които към момента не се финансират от страната. В края на краищата се отпусна една частична сума, която чакаме да пристигна. Разбира се отново споделям това, защото ние до последно ще се борим, с цел да забележим тези пари постъпили по нашите сметки “, означи обаче Хаджийски.

При гостуването си в „ Лице в лице “ министър САсен Василев сподели, че музеите би трябвало да чакат пари и помощ от страната, когато оферират нещо атрактивно, атрактивни експозиции, а не да желаят да вземем за пример нарастване на заплатите на чиновници, които „ бършат праха “.

„ Чухме го. Такова изказване е за негова сметка. Аз го поканвам да влезе в българските музеи и да разбере какви са техните проблеми, да не си приказваме от отдалеченост и имайте поради, че българските музеи са пазителите на националната еднаквост и това е извънредно значимо да се разбере “, съобщи Борис Хаджийски.

А неналичието на атрактивни изложения, съгласно шефа на Природонаучния музей в Пловдив, се дължи на това, че „ не доближава потенциал, тъй като нискоквалифицираните фрагменти и нискоквалифицирания личен състав не може да направи по този начин, че да аплайваме по задоволително положителни планове, с цел да може да продуцираме добър артикул “.

„ И другото е, че едни съвременни зали се вършат с доста пари. Ние сме правили фондохранилища в пазарджишкия музей преди 3-4 години и знам за какви средства става дума. Залите са още по-скъпи “, споделя Борис Хаджийски, съгласно който би трябвало и поддръжка от страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР