В парламента започнаха дебатите по първото четене на предложения от

...
В парламента започнаха дебатите по първото четене на предложения от
Коментари Харесай

Започнаха дебатите по бюджета

В Народното събрание започнаха дебатите по първото четене на оферти от държавното управление държавен бюджет до края на годината. В него са планувани 69,5 милиарда лева доходи, при 74 милиарда разноски, а заложеният недостиг е 3% от Брутният вътрешен продукт. Депутатите усилиха работното си време до приемане на оферти бюджет. 

Повече от час продължи представянето на отчетите по него на всяка от 25-те непрекъснати парламентарни комисии.

Преди да стартират изявленията на народните представители обаче финансовият министър Асен Василев изясни заложените параметри и цели. Започна с самопризнание - намираме се в необикновена обстановка - през юли месец да преглеждаме бюджет до края на годината.

" Като цяло този бюджет не е революционен. Този човек разрешава България да има устойчиви обществени финанси, да създадем вложенията в цялостния размер без да ги ограничаваме. Приходната част е изпълнима, въпреки и леко напрегната и разходната част разрешава естественото действие на всички държавни системи, разрешава да се усилят, доколкото е допустимо, и да не се понижат сигурно обществените разноски и придобивки ".

Най-важните индикатори в него - Заложеният недостиг е 3% от Брутният вътрешен продукт, което ще ни разреши да стъпим на Маастрихските критерии и да не бъде застрашени участието ни в Еврозоната, сподели Василев. 

Предвижда се в страната хазна да влязат 69,5 млрд лв. доходи, като се разчита на повишение на събираемостта главно от Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “.   

Държавата си е сложила за цел да събере 100 % от дивидента на държавните сдружения.

Разходите са 74 млрд лв.. Те плануват 10 % нарастване на приходите в сферите, в които това не се е случило. Индексация със 125 % от междинната заплата за учителите, в това число на асистентите. Пенсиите са индексирани по швейцарското предписание

Предвидени са 50 млн. лева за действия за обществено подкрепяне, свързани с новата линия на беднотия от 504 лв.. Това че обществените заплащания се резервират, значи, че няма да има второ нарастване на МРЗ и тя остава 780 лв..

30 млн. лева в допълнение ще има за месечни фамилни помощи за развъждане на деца, като доходният аршин е повишен от 410 на 510 лева. 
31 млн. лева има и за новата еднократна помощ за учениците от II, III, IV и Vклас. Продължава програмата за спорт и музика в учебните заведения и са планувани 45 млн. лева. 

80 млн. лева са планувани за създаване, дострояване, престрояване на ясли и детски градини, като се приканват общините да вършат поръчки. Особено тежко е ситуацията в Столична община - 5 млн. в допълнение за спортни площадки, 20 млн. лева за компенсиране на разноските за деца, които не са признати в детски градини. Предвижда се под 2% растеж на стопанската система - 1,8. Инфлацията е 8,7 на 100, като към края на годината се чака да спадне до 5,6.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР