От присъединяването на България къс Европейския съюз досега са модернизирани

...
От присъединяването на България къс Европейския съюз досега са модернизирани
Коментари Харесай

Делегация с журналисти от Република Сърбия посетиха МТС

От присъединението на България пай Европейския съюз до момента са осъвременени 373 км жп линии, както и 8 основни жп гари в страната. Това сподели заместник-министърът на превоза и известията Анна Натова по време на среща с представители на сръбски медии, която се организира през днешния ден в постройката на МТС. Тя уточни, че изгодите от присъединението на България към Европейски Съюз са безспорни и забележими за всички жители и бизнес.

„ С европейски средства са построени 400 км магистрални пътища и най-дългият пътен тунел в България - „ Железница ". Построени са 32 станции на метрото в София и 33 км метро линии. Доставена е техника за осъществяване на драгажна активност по река Дунав, която да поддържа целогодишно корабоплаването. Създадена е речна осведомителна система за безвредно прекосяване на корабите по река Дунав. Изградена е осведомителна система за ръководство на трафика на плавателните съдове в Черно море ", изясни Анна Натова.

Заместник-министърът добави, че се работи и по други значими планове с районно и европейско значение. Предстои доизграждането на железопътното направление от българо-сръбската граница до Бургас и турската граница. Строителство по жп направленията от Югоизточна България до границата с Република Северна Македония, както и жп линията от Северозападна България до София са предпочитани посоки по които се подхващат дейности.

„ За да реализираме висока добавена стойност на вложенията, е значимо да има комплектност на пътните и железопътни коридори, както и оперативна съгласуемост с транспортните мрежи на прилежащите страни ", акцентира Анна Натова. Тя посочи, че от огромно значение за развиването на свързаността в района има създаване на нов смесен (пътен и железопътен) мост над река Дунав сред България и Румъния при Русе - Гюргево.

„ Всичко това осъществяваме със забележителен финансов запас по линия на Оперативна програма „ Транспорт " 2007-2013, Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020, Механизма за обвързвана Европа и Националния проект за възобновяване и резистентност. Един от най-важните планове, който се извършва по НПВУ е основаването на системата за незабавна здравна помощ по въздух ", добави заместник-министър Натова.

Изпълнителният шеф на „ България Хели Мед Сървиз " ЕАД Димчо Добрев показа развиването на системата за незабавна здравна помощ по въздух в България. Първият хеликоптер A 109S Trekker дойде в България на 1 февруари 2024 година Съгласно контракта с италианския производител Leonardo S.p. останалите 5 хеликоптера се чака да бъдат доставени поетапно до края на 2025 година По НПВУ е планувано и построяването на 6 оперативни бази за HEMS. Базите ще бъдат ситуирани, тъй че да бъде обезпечено покритие на територията на страната от минимум два хеликоптера. Радиусът на опериране на хеликоптерите е съгласуван с условието за оказване на незабавна помощ в границите на „ златния час ". Към момента в страната има и 7 регистрирани болнични вертолетни летища. Мисиите които ще се извършват са два съществени вида. Първични задачи: от мястото на случай до приемаща болница и Вторични задачи: от болница до болница, транспорт на екипи, органи за трансплантация и медицински артикули.

Посещението на сръбските публицисти се провежда от Делегацията Европейския съюз в Белград, по план „ България-съсед от Европейски Съюз и пазителите на източната граница на Съюза ". Целта на визитата е запознаване с процеса на присъединение на България към Европейски Съюз и изгодите от участието на страната ни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР