В парламента има забавяне по законопроектите необходими за да поиска

...
В парламента има забавяне по законопроектите необходими за да поиска
Коментари Харесай

Пеканов: Отхвърлен законопроект блокира 724 млн. евро за България от ЕК

В Народното събрание има закъснение по законопроектите нужни с цел да изиска страната ни второ заплащане по Плана за възобновяване и резистентност, съобщи вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, представен от БНР.

Той подсети, че парите по проекта, по който остават още 9 милиарда лв. и още 5 транша, ще се дават против изпълнени промени. Пеканов разкритикува депутатите за отритнат законопроект – този за отбрана на лицата, които обществено оповестяват информация за нарушавания.

„ Ние към този момент сме в наказателна процедура, по този начин или другояче е трябвало да го въведем още преди две години и българските жители ще заплащат наказания, в случай че не го въведем.

За нас обаче е недопустимо, разочароващо, отхвърлянето. Знаете, че в случай че беше признат на първо четене, можеше да се вършат доста промени сред първо и второ четене. А настоящото отменяне на закона стопира този развой и действително блокира опцията България да изиска второто искане за заплащане в обозримо бъдеще. То е на стойност 724 милиона евро. “ – разяснява вицепремиерът.

Общо 16 са законопроектите, които би трябвало да се одобряват от Народното събрание. Няма риск от загуба на средства, има риск от закъснение, което ще се отрази на плановете, сподели Пеканов. Той добави, че те би трябвало да са изпълнени до края на 2026 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР