Жалко е, че президентите на България и Северна Македония се

...
Жалко е, че президентите на България и Северна Македония се
Коментари Харесай

Юлияна Николова: Вървим само назад в отношенията си със Северна Македония

" Жалко е, че президентите на България и Северна Македония се разминаха в Рим и двете делегации не се срещнаха ", разяснява пред шефът на портал " Европа " Юлияна Николова.

" В последните години вървим единствено обратно в връзките си със Северна Македония. Не е добре за нас като съседи. Не е добре за Северна Македония като развиване. Не е добре за Европа, тъй като тези връзки и такова държание на нашата съседка я тласка в друга посока на политическо развиване, което основава повече неустановеност в Европа. Поема се един курс, който не зачита интернационалните контракти. Да се надяваме, че нашите съседи след еуфорията на успеха и отсъствието от властта толкоз доста години, ще се сетят, че е време да се върнат на откритите правила ", сподели още тя.

Николова разяснява и извършения през вчерашния ден спор на претендентите за ръководител на Европейска комисия:

" Стана доста добър спор. Имахме готови хора - хора, които знаеха защо приказват. Очертаха се повече единодушия измежду претендентите. Очертаха се ясно и разликите, които се дължат на партийни позиции. Очерта се и защо би трябвало да се работи отсега нататък ".

Според нея въпросът кой с кого ще работи е извънредно значим за бъдещето - освен за националното, само че и за европейското.

Миграцията беше в основата на дебата през 2019 година, подсети Николова. По думите ѝ обаче коронавирус рецесията и войната в Украйна сложиха други тематики, които изместиха решаването на старите, които още си стоят за решение. Според нея на този спор тематиката е била отношението с десните.

" Нямаше явен отговор по отношение на въоръжението на Украйна и държавите-членки, разяснява още тя. И подсети, че общата европейска сигурност е приоритет. Съперниците на Фон дер Лайен я упрекваха, че в този пакет не е свършено задоволително ", напомни Юлияна Николова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР