В основата на американската икономика стоят потребителите, които харчат големи

...
В основата на американската икономика стоят потребителите, които харчат големи
Коментари Харесай

Отслабва ли икономическата мощ на американския потребител?

В основата на американската стопанска система стоят потребителите, които харчат огромни суми за смарт телефони, мебели, коли, заведения за хранене и всевъзможни други артикули и услуги.

Но когато потребителите стартират да се усещат по-малко уверени, икономистите и вложителите стартират да се тормозят, написа CNN.

Какво се случва сега оттатък Океана?

Потребителските настроения в Съединените щати спаднаха до най-лошото си равнище от десетилетие насам, съгласно изследване на университета в Мичиган. Купувачите се тревожат най-много от инфлацията, която удря банковите им сметки.

„ Влиянието на по-високата инфлация върху персоналните финанси се цитира от една трета от всички интервюирани “, споделя икономистът Ричард Къртин, който е един от създателите на изследването.

Той не е единственият, който вижда тази динамичност. Президентът на Федералния запас на Сейнт Луис Джеймс Булард съобщи при започване на тази седмица, че Фед би трябвало да работи бързо и уверено, с цел да овладее инфлацията и да поддържа потребителите. По думите му, доверието на централната банка е "заложено на карта ".

„ Инфлацията, която следим, е доста неприятна за семействата с ниски и умерени приходи. Реалните заплати понижават. Хората са недоволни. Доверието на потребителите понижава. Това не е добра обстановка “, разяснява Булард пред CNBC.

Домакинствата с по-високи приходи също се усещат тревожни, демонстрира изследването на Мичиганския университ. Спадът на потребителското доверие през последния месец се дължи в огромна степен на утежняването на настроенията точно измежду семействата с годишни приходи от 100 000 $ или повече.

Според Ричард Къртин показателят на доверието алармира за началото на нескончаем спад в потребителските разноски. И защото тези разноски генерират към 70% от икономическата интензивност на Съединените щати, това е сериозен мотив за терзание.

Очаква се икономическият напредък на Съединени американски щати да остане мощен през тази година, като се забави леко по отношение на темповете от 2021 година И макар нарасналото внимание към един вероятен сигнал за криза на пазара, остават в действие и доста позитивни фактори.

Корпоративните облаги от края на предходната година наподобяват солидни. Устойчивият пазар на труда продължава да впечатлява с позитивната си динамичност. И макар че в този момент американците икономисват по-малко пари, в сравнение с в разгара на пандемията, когато предприятията бяха затворени и страната отпускаше великодушни финансови тласъци, банките настояват, че клиентите им към момента имат доста пари в брой.

Главният анализатор на Morgan Stanley Майкъл Уилсън разяснява, че нестабилните потребителски разноски могат да съставляват пазарен риск. Потенциалното закъснение е една от аргументите, заради които той счита, че корекцията на финансовите пазари може би не е завършила.

„ Смятаме, че пренебрегването на извънредно слабото потребителско доверие би било огромна неточност “, написа Уилсън.

Според него данните от изследването на университета в Мичиган са по-значими от индикаторите за инфлацията, които демонстрират, че през януари цените в Съединени американски щати са се повишили с най-бързите темпове от четири десетилетия насам. „ Финансовите пазари в този момент ще стартират да се концентрират върху растежа или върху неналичието на подобен “, предвижда Уилсън.

Комбинацията от по-слаб напредък и нараснала инфлация, в последна сметка, може да затрудни Федералния запас в опитите му да управлява инфлацията. Това е по този начин, тъй като повишението на лихвените проценти, което е ориентирано против инфлацията, може да охлади стопанската система.

„ Една от аргументите, заради които сме скептични, че Фед и останалите водещи централни банки ще съумеят да реализират предстоящото стягане на паричната политика, е фактът, че растежът към този момент се забавя. Това е извънредно събитие при започване на всеки цикъл на стягане и изключително подобен, който е толкоз упорит ", споделя анализаторът на Morgan Stanley.

От началото на тази година необятният борсов знак на Уолстрийт S&P 500 бележи спад от над 6%, само че към момента е "на зелено " с близо 14% по отношение на година по-рано.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР