В Община Раковски, в която е съсредоточена най-голямата католическа общност

...
В Община Раковски, в която е съсредоточена най-голямата католическа общност
Коментари Харесай

Католиците у нас отказват да участват в изборите заради Великден

В Община Раковски, в която е съсредоточена най-голямата католическа общественост в страната, дългогодишни членове на Секционни изборни комисии се отхвърлят да вземат участие в идните на 4 април избори, с цел да се отдадат на празнуването на Великден. До края на днешния ден, когато завършват консултациите в общината за съставяне на състава на комисиите, към този момент ще е ясно по какъв начин партиите и обединенията са подходили в създалата се обстановка и ще има ли и какъв брой хора от други общини, които ще попълнят местата на отказалите се, съобщи БНР.

Над 10 години Радослав Ночев непроменяемо е взел участие в изборния развой като член на секционна комисия, а на последните локални избори оглавява и Общинската изборна комисия. Винаги е приемал това като собствен цивилен дълг. Но този път е взел изрично решението, че ще се откаже, още до момента в който гледал по малкия екран дружно със фамилията си изказването на президента Румен Радев за насрочването на датата на парламентарните избори.

„ Възпитани сме да имаме вяра, че в този ден, в който се радваме на Христовото възкресение, би трябвало да славим Бог, да сме дружно в храма и вкъщи и че фамилията чества, а не да работим “, споделя Радослав Ночев и добави:

„ Можем да създадем компромис с всичко друго, само че не и с празника. Видях решението на ЦИК - 50% нарастване на възнаграждението, настрана в допълнение бонуси, не е неприятно възнаграждението на тези избори, само че празникът е преди всичко “.

Млада жена от Раковски, която също няколко пъти на предходни избори е била член на Секционна комисия, в този момент е решила да не поеме този ангажимент:

„ Имам две дечица, навръх Великден - няма по какъв начин. Даже си мислех, че ще трансформират датата “.

„ Това, което разбирам при многото си предварителни диалози и контакти е, че отводите за присъединяване в комисиите ще са най-много поради празника “, споделя и Иванка Пачова, секретар на Община Раковски.

“Членовете на секционните изборни комисии са ангажирани с образование, което се организира от районната изборна комисия. То се прави няколко дни преди изборите. Също по този начин в събота, когато празникът е почнал с приготовленията, боядисването на яйцата, коленето на агнето, приготвянето на празничната софра, ние в събота следобяд раздаваме изборни материали, които да се транспортират до изборното помещение, да се подредят и да се оставят на защитата, полицията, която ги поема до отваряне на изборното помещение в неделния ден “.

Тъй като по-късно през днешния ден ще стане известно на консултациите какви са предложенията на партиите и обединенията за 32-те секционни комисии на територията на Община Раковски, Иванка Пачова към момента няма информация дали ще има и вероятно какъв брой ще са хората, които ще бъдат привлечени от други обитаеми места:

В Община Раковски с изключение на отлив от изборните комисии поради празнуването на Великден сигурно ще има и гласоподаватели, които евентуално се въздържат да отидат до урните. Други споделят, че зависи по какъв начин ще се провеждат, само че приоритет им е празника.

10 минути постоянно могат да се отделят за гласоподаване, нищо че е празник, безапелационни пък са тези, които считат, че изборите са дълг и отговорност.

Над 5000 души наброява Католическа общественост в Плевенска област. В момента католици живеят в Белене, Никопол, има и в селата Трънчовица, Асеново, Брегаре, Малчика. За всички тях стартира великият пост, времето преди Великден, в което има повече молебствия и е извънредно значим интервал в духовния живот. В първата Великопостна неделя, католиците се събират за литургия в църквата „ Дева Мария от Фатима “ в Плевен.

„ Предвид това, че съм католичка, считам, че това не е добре подредено, защото католиците, които биха желали да вземат участие в отбрана на партията си, която биха подкрепили или биха взели участие като членове на комисия, не биха могли да го създадат. Аз персонално никога не бих го направила, защото съм практикуваща католичка и желая да си чествам моя Великден “, сподели Снежана Димитрова.

Росица Златева живее в Белене и е сътрудник на Радио Ватикана за Никополската епархия:

„ Изборът на дата не беше добре премислен, не беше сполучлив, щеше да е хубаво президентството да има и съветници, които да го поучават по отношение на религиозните въпроси. Няма да попречи на гласуването. Ние католиците сме виновни жители и който желае ще отиде да гласоподава, макар че в този ден ние честваме Възкресението на Исус Христос и това е най-големият християнски празник, тогава ние вървим на черква, на литургия, радваме се, молим се. Не е ден за гласоподаване, само че няма да попречи - всеки ще отиде да гласоподава, тъй като тези избори явно са доста значими за гражданското общество, с цел да се сложи основата на нашето бъдеще за напред. Изборът на тази дата беше лек знак на пренебрежение към нашите празници “.

Почти всички поданици на плевенското село Трънчовица са католици:

„ Хората имат традиция и я съблюдават, да се прибират в домовете си и да бъдат с възрастните си родители, с околните си, в родните си места, фамилни наследствени домове. Тези хора, които живеят, в града или в други обитаеми места могат да пропуснат самото гласоподаване в деня, по този начин си мисля, може би бъркам “, сподели Павлина Терзийска.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР