В община Несебър днес фициално бе открита новоизградената инсталация за

...
В община Несебър днес фициално бе открита новоизградената инсталация за
Коментари Харесай

Инсталация за предварително третиране битови отпадъци заработи в Несебър

В община Несебър през днешния ден фициално бе открита новоизградената апаратура за авансово отнасяне на смесени битови боклуци.

На церемонията участваха Николай Димитров - кмет на община Несебър,Николай Кънчев -  зам. министър на околната среда и водите, Ивелина Василева- ръководител на парламентарната комисия по околната среда и водите, Вълчо Чолаков- регионален шеф на Бургас, Димитър Бойчев -народен представител, Лазар Япаджиев - зам.кмет на община Несебър, Янчо Илиев -зам.кмет на община Поморие и инж. Видьо Видев изпълнителен шеф на Екобулсорт ЕАД. 

При откриването на  новоизградената апаратура за авансово отнасяне на смесени битови отпадъци  кметът Николай Димитров показа: " Претоварната станция за боклуци бе открита  през 2015 година Съоръженията  изградихме по план за районна система за ръководство на боклуци в район Бургас, финансиран по стратегия " Околна среда “ 2007-2013 година на стойност към 7,5 млн. лева, 2,5 млн. лева, от които дофинансиране от община Несебър.

  Веднага след старта на системата Община Несебър конфигурира спомагателна компактираща преса, с цел да се оправи с ударните количества отпадък през дейния туристически сезон, като по този метод бе повишен потенциалът и скоростта на претоварване на събраните битови боклуци. В територията на претоварната станция е планувана и площадка за компостиране, за която общината разполага с план и търси финансиране за реализацията му.

В края на 2018 година, взаимно с общините Бургас и Поморие, подписахме контракт за създаване на анаеробна апаратура за разделно събрани биоразградими битови боклуци. Проектът, който е подготвян в продължение на две години, се дефинира като иновация в оползотворяването на отпадъците.

Част от напъните ни е и подмяната на сметосъбиращите контейнери с нови подземни уреди за възстановяване образа на обитаемоте места “.

Съоръжението е ситуирано в две халета с обща повърхност 2 160 кв. м. То е проектирано и построено по подобен метод, че да не се позволява замърсяване на близките пространства с битови боклуци.

Към момента на инсталацията се обработват битовите боклуци на община Несебър /около 40 000 тона годишно/. Капацитетът й обаче може да доближи до 120 000 тона/годишно при непрестанен 3-сменен режим на работа. Проектният потенциал на машините е 25 т/ч.

За употребата на инсталацията според от сезона е нужен екип от 120 индивида при летен режим на работа и 40 индивида - при зимен.

Технологичното съоръжение включва транспортьори за напредване на отпадъците, машини за разделянето им на фракции (вибрационно и барабанно сито), магнитни сепаратори (за обособяване на мет али), автоматизирани балиращи машини. Внедрените софтуерни решения оптимално съчетават преимуществата на ръчното и машинно подбиране на боклуци.

Подредбата на оборудването и организацията на работа на инсталацията разрешават еластичност при избора на типовете оползотворими материали, които ще се отделят при работа. Освен смесени битови боклуци на инсталацията може да се сортират и разделно събрани боклуци.

Също по този начин според от качеството на входящия поток материали има опция да се избират разнообразни режими на работа, посредством което се реализира оптималната успеваемост при сортирането на боклуци.

На инсталацията е планувано да се отделят всички типове рециклируеми материали - безцветни и цветни фолия (LDPE), смесена хартия, велпапе, РЕТ бутилки, разграничени по цветове, HDPE, РР, стъкло, цветни и черни метали, като и фракции материали подобаващи за оползотворяване посредством разнообразни технологии.

Опазването на околната среда е измежду основните приоритети  за Община Несебър. Работи се интензивно за затваряне цикъла на обработването и оползотворяването на отпадъците на територията и. Като най-голямата туристическа дестинация на българското Черноморие,  пред  общината стои голямото предизвикателство да се оправи с огромното количеството отпадъци  през сезона  и да не позволява замърсяване.

 
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР