Главният прокурор на Международният наказателен съд (МНС) поиска заповед за

...
Главният прокурор на Международният наказателен съд (МНС) поиска заповед за
Коментари Харесай

Прокурорът на МНС поиска заповед за арест на Нетаняху

Главният прокурор на Международният углавен съд (МНС) изиска заповед за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на защитата Йоав Галант.

Нетаняху е упрекнат във военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени в Ивицата Газа, съобщи Би Би Си.

" Въз основа на доказателствата, събрани и прегледани от нашата работа, имаме основателни аргументи да считаме, че Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, и Йоав Галант, министър на защитата на Израел, носят наказателна отговорност за военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени на територията на Държавата Палестина (в Ивицата Газа) минимум от 8 октомври 2023 година ", написа в настояването на прокурора Карим Кан.

" Независимо от военните цели, средствата, които Израел избра, с цел да ги реализира в Газа – а точно, умишленото причиняване на гибел, апетит, огромни премеждия и пострадване на цивилното население – са незаконни ", безапелационен е Кан.

Сега съдиите в Международният углавен съд би трябвало да решат дали да уважат настояването.

Главният прокурор на Международния углавен съд е изискал заповеди за арест и на водачите на " Хамас " Яхя Синвар, Исмаил Ханийе и Мохамед ал-Масри поради организирането на огромната терористична офанзива против Израел на 7 октомври предходната година.

От " Хамас " дефинираха настояването на Кан като " приравняване на жертвата с палача ".

Външният министър на Израел пък разгласи, че ще бъде основан специфичен команден център след известието на Международния углавен съд.

Израел Кац сподели, че центърът ще се бори против решението на МНС, което съгласно него цели да върже ръцете на страната Израел и да ѝ откаже правото на самоотбрана. 

Кац назова настояването на Кан " невъздържана фронтална офанзива " против жертвите на офанзивите от 7 октомври и " исторически срам, който ще се помни вечно ".

" Никоя мощ в света няма да попречи на Израел да върне заложниците вкъщи и да унищожи " Хамас ", акцентира Кац.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР