В някои случаи присъединяването на нови ВЕИ може да стартира

...
В някои случаи присъединяването на нови ВЕИ може да стартира
Коментари Харесай

Нови законови промени за агроволтаиците

В някои случаи присъединението на нови ВЕИ може да започва още преди подписването на контракт за това Пълен достъп до регистъра за " включване " ще имат единствено заявителите на процедурата т.е. вложителите. Промените в Закона за земеделските земи ще се създадат с процедурна хватка през Данъчно-осигурителен процесуален кодекс
По-малко от два месеца откакто депутатите одобриха промени в Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ), с които за първи път бяха написани правила за построяването на солари в композиция със земеделска активност, предстоят нови корекции. Предложението за това идва от ръководителя на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев (ГЕРБ) и е направено с няколко параграфа в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). А повода - острите рецензии от страна на президента Румен Радев, който даже сезира Конституционния съд за така наречен агроволтаици.

Най-общо, съгласно него, казусът е, че се отстраняват съвсем всички ограничавания пред слагането на ВЕИ съоръжения върху обработваема земя и се нарушава Конституцията, съгласно която земята е главно национално благосъстояние, а обработваемата земя се употребява единствено за аграрни потребности.

Реклама
" С премахването на съвсем всички ограничавания пред слагането на съоръжения за произвеждане на ВЕИ върху обработваема земя новите разпореждания основават риск от безотговорно преобразяване на аграрни площи във всевъзможен вид централи за произвеждане на сила ", счита президентът. Възможност за слагането на фотоволтаици обаче съществуваше и до оня миг - посредством прекатегоризирането на земята. Идеята на агроволтаиците е да резервира предназначението, само че да го комбинира и с произвеждане на ток.

Именно тези противоречиви моменти целят да изгладят в този момент с новите ремонти. В случая се връща остарелия режим построяването или разширението на централи върху неполивни аграрни земи да става единствено от седма до десета категория, а не от пета, както беше признато с предходните промени.
Какво още се предлага в този момент?
В претекстовете си към измененията Делян Добрев отбелязва, че макар въведените нови правила в закона не са били уредени случаите, в които процедурата по смяна на предназначението на смяна е почнала преди влизане в действие на последните промени в ЗЕВИ. С други думи това са всички тези планове, които са се озовали в заварено състояние, като за незавършени се считат процедурите, по които оферти за одобряване на площадка, трасе за планиране и за смяна на предназначението на земи са подадени в земеделското министерство или в съответната регионална дирекция " Земеделие " до 13 октомври. Това е датата, на която измененията в ЗЕВИ бяха обнародвани в Държавен вестник.

Сега Добрев предлага при положение на декларирано документално единодушие от страна на производителя, операторът (например " Електрохолд ", ЕВН или " Енерго-про " ) да стартира действия за присъединението му още преди подписването на контракт. " Това ще докара до доста редуциране на периодите за присъединение на обекти на производители на електрическа енергия от възобновими източници ", стимулира се Добрев.
Реклама
В същото време ще отпадне нуждата от даване на гаранция, друга от тази, нужна по изискванията на ЗЕВИ, като по този метод " ще се подсигурява в задоволителна степен ползите както на оператора, по този начин и на вложителя и няма да се ангажира спомагателен финансов запас от страна на производителя ". С последните промени в закона бе въведена гаранция под формата на депозит или банкова гаранция в размер на 50 000 лева за всеки мегават присъединена мощ на бъдещия енергиен обект. Тя се внася в " Електроенергийния систематичен оператор ", като концепцията й е да служи за пресяване на действителните от фиктивни поръчки, защото от време на време се основава далавера с резервирането и препродаването на потенциал. А това блокира желанията на действителните вложители. Пазете фирмените данни Новите промени засягат и друго - данните в електронните обществени регистри на подадените претенции за присъединение към съответната мрежа. Базата се основава и поддържа от операторите на преносната и разпределителната мрежа и съдържа богата информация - от подадените претенции за присъединение и декларираната мощ, до статута на подадените заявки, разполагаемата свободна мощ и разнообразни механически данни.

" Тези данни стават притежание на мрежовите оператори вследствие на реализираната от тях комерсиална активност като придобиването им от трето лице може да сътвори за него избрани пазарни преимущества ", написа в претекстовете за промени в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс. С други думи част от данните попадат в графата " сензитивна фирмена информация ".

Затова в този момент с измененията се планува достъпът до всички данни по съответна процедура за присъединение да не бъде обществен, а подобен да има само заявителят. Свободен и безграничен се планува да бъде само достъпът до информацията за свободния потенциал на съответната мрежа, до момента в който данните, които касаят съответна процедура за присъединение следва да бъдат налични само за този, който е изискал стартирането й, плануват още измененията.
ХВАТКИ По остаряла депутатска традиция поправките не са написани непосредствено в Закона за запазване на земеделските земи, а минават от другаде. Те са направени в няколко нови параграфа в признатия на първо четене Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, с които се променя Закона за запазване на земеделските земи (ЗОЗЗ). Последните промени в ЗОЗЗ, свързани с прекатегоризацията на нивите и опциите за създаване на ВЕИ съоръжения още веднъж бяха направени не в самия закон, а с нови текстове в Закона за силата от възобновими източници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР