В неделя полицията откри тялото на 47-годишната инструкторка по латино

...
В неделя полицията откри тялото на 47-годишната инструкторка по латино
Коментари Харесай

Какво се знае за убийството на Алена Щерк: Факти и предположения

В неделя полицията откри тялото на 47-годишната инструкторка по латино танци и IT експерт Алена Щерк в нерегламентирано бунище покрай Радомир. Бившият ѝ другар Виктор Спига се трансформира в основен обвинен и всички сведения досега сочат, че той е евентуалният причинител на убийството.

Двамата се разделят доскоро повече от месец, а през май Щерк трансферира своите дялове от собствеността на компания, в която са били съдружници, на Спига. По информация на bTV компанията е била за импорт на вино.

Трупът ѝ е открит, откакто камери са засекли придвижване на автомобила ѝ в региона на Радомир. Явно тялото е изхвърлено, а след това автомобилът ѝ е бил върнат назад в София и е паркиран в гараж.

Близки на Щерк подават сигнал за изгубването ѝ в петък, като има информация, че преди този момент в дома ѝ е задействан паник бутон на СОТ.

Три сигнала на жертвата против Спига през 2022 година

Говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова сподели през днешния ден в ефира на bTV, че в държавното обвиняване няма постъпили сигнали за домашно принуждение от страна на Щерк. В същото време обаче Министерство на вътрешните работи разгласи, че жертвата на три пъти се е обаждала в полицията поради Спига.

На 2-ри февруари в Трето районно управление (на МВР) идва сигнал, че дамата е притеснявана от някогашния си другар. Девет дни по-късно Щерк звъни на номер 112, с цел да заяви за скандал сред двамата. И в двата случая полицейски патрул идва на място и я кани да подаде тъжба в районното ръководство, само че тя отхвърля да го стори.

Третият сигнал е до Седмо районно управление (на МВР) и е от 11 април, като в него Алена Щерк твърди, че Спига не е върнал в избрания период персоналния ѝ автомобил, който тя непринудено му е дала да употребява. Образувана е кореспонденция и материалите са изпратени в прокуратурата, споделят от Министерство на вътрешните работи.

Все още се ревизира дали сигнали за домашно принуждение не са постъпили в районните ръководства на Министерство на вътрешните работи.

Причини за убийството

Водещата версия, по която работят криминалистите, е ревнивост, а също така се преглежда и опцията да става въпрос за бизнес ползи, заяви комисар Стойно Цветков, началникът на отдел " следствия " в Столична дирекция на вътрешните работи, на брифинг на 30 май.

Причина за гибелта е тежка черепно мозъчна контузия: " Вчера бе открит натрупа на жертвата и по него бяха открити находки от удари, голям брой удари по главата, и контузия, която е несъвместима с живота. Това наложи изменение на обвиняването и беше подигнато ново такова, за ликвидиране, осъществено по изключително нечовечен метод ", сподели заместник-градският прокурор Иво Илиев, представен от Дарик.

" Към момента доказателствата сочат, че по всяка възможност причинител на закононарушението е точно някогашният другар на Алена, защото е открито, че тялото й е превозено с персоналния й автомобил до местността, където е открито. В автомобила е открита кръв. Установено е, че след това автомобилът е ръководен от Виктор. Това са доказателствата, на които стъпваме сега, " добави още прокурорът.

Криминалистът Ботьо Ботев смята, че закононарушението не е било планувано и това си проличава от налудничавите дейности на причинителя: " Нещо е зародило спонтанноя, с цел да се стигне до такова извънредно действие, а и да бъде " укрит " трупът по този начин неумело, " сподели експертът пред bTV.

Психиатърът Веселин Герев също разяснява случая пред медията: " Извършителят е един завършен ревнив умопобъркан. Там, където тежките престъпни закононарушения са свързани и с доста огромна свирепост, става въпрос за страсти. " Според експерта, когато аргументите са финансови, се работи незабавно.

Виктор Спига ще бъде екстрадиран от Италия

Прокуратурата уточни като индикация за виновността на Спига и обстоятелството, че той напуща страната директно след гибелта на Щерк.

Заподозреният 40-годишен мъж бе хванат в понеделник заран от италианските управляващи в градчето Монтепрандоне.

Във вторник представителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова заяви пред Българска национална телевизия, че от българска страна към този момент са изпратени всички нужни документи за екстрадацията на Виктор Спига:

" Кога той ще бъде наведен на наша територия зависи от това по какъв начин ще протече процедурата пред италианския съд, като срокът е сред 60 и 90 дни. Ако се съгласи непринудено да бъде доведен на наша територия, срокът доста се редуцира до броени дни, " разясни тя.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР