В Народното събрание депутатите обсъждат на извънредно заседание вота на

...
В Народното събрание депутатите обсъждат на извънредно заседание вота на
Коментари Харесай

Започнаха дебатите по вота на недоверие

В Народното събрание депутатите разискват на изключително съвещание вота на съмнение против държавното управление, импортиран от ГЕРБ-СДС.

"За страдание държавното управление не съумя да се оправи с нито една от върлуващите в страната рецесии. Вървеше след събитията, а ограниченията бяха несъответстващи и незадоволителни. Изводът е, че провежданата от държавното управление фискална политика е с избирателен темперамент, тотално отдалачена от същинските потребности на обществото и неглижираща опцията страната да остане финансово постоянна. Затова ние считаме, че политиката на държавното управление в областта на обществените финанси съставлява опасност за финансовата, а оттова - и за националната сигурност ", съобщи някогашният финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев.

В отговор министър председателят Кирил Петков съобщи, че не може да се приказва за стопански срив, когато България осъществя 4% напредък.

"България имаше по-висок напредък от Германия за първите три месеца на годината. Дългът понижава до 30,5 милиарда лв.. България е трета в Европейски Съюз по данни на Евростат с най-нисък дълг като % от Брутният вътрешен продукт след Естония и Люксембург. Не е правилно, че хазната е без пари. Фискалният запас е 9,3 милиарда лв. при условие от 4 милиарда лв. ", сподели още министър-председателят.

"Нескопосани са претекстовете за вота на съмнение. Дефицитът в България е един от най-ниските дефицити в Европейски Съюз тази година. Дефицитът е 4.1% с коронавирус ограниченията и 2.5% без коронавирус ограниченията, тъкмо както беше утвърдено от Народното събрание в края на януари ", сподели финансовият министър Асен Василев.

"Вашата икономическа философия е: да го духат бедните ", обърна се Асен Василев към ГЕРБ.

Народният представител и ръководител на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански от Има Такъв Народ съобщи, че въз основата на съдружното съглашение е трябвало доникъде на тази година да се направи проект за промени в областта на бюджета и финансите, само че подобен не е бил открит.

"Аз персонално не съм виждал подобен проект за финансова поддръжка на българския бизнес посредством грантови схеми и финансови принадлежности в областта на производството и услугите. До средата на 2022 година трябваше да се изготви времеви проект за препоръчаните от другите групи промени с планове за тяхното финансово обезпечаване. Второ, липсва въвеждане на изцяло финансово бюджетиране в страната доникъде на 2022 година и приемане на многогодишна финансова стратегия като част от бюджета, наложително потребление на разбор разноски и изгоди, отчитане на успеваемостта от финансовите вложения пред обществото ", сподели още Любомир Каримански.

"Ковид рецесията, инфлацията и войната сътвориха невиждана обстановка и все пак в тази четворна коалиция успяхме да реализираме 4% стопански напредък ", посочи министърът на нововъведенията Даниел Лорер по време на дебата за вота на съмнение в Народното събрание и в отговор на коментара на Любомир Каримански.

"Преките задгранични вложения у нас за интервала януари – април са тройно по-големи от предходната година макар тройната рецесия, през която водим страната ", добави Лорер.

Дебатите по вота на съмнение не престават, чака се на следващия ден той да бъде гласуван в пленарната зала.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР