В надпреварата по разработване на изкуствен интелект има нов сериозен

...
В надпреварата по разработване на изкуствен интелект има нов сериозен
Коментари Харесай

Anthropic представи новия си чатбот с изкуствен интелект

В конкуренцията по създаване на изкуствен интелект има нов сериозен състезател, оповестява CNBC.

OpenAI и Гугъл са главните кандидати за най-усъвършенствани чатботове, задвижвани от генеративен изкуствен интелект, само че от известно време имат противник, който влага доста, с цел да не изостава.

Само няколко месеца откакто набра 750 млн. $ в границите на два кръга на финансиране, стартъпът Anthropic дебютира с нов чатбот с изкуствен интелект: Claude 2.

Основана през 2021 година от някогашни ръководители на изследователската компания OpenAI и финансирана от софтуерни колоси, измежду които Гугъл, Salesforce и Zoom, Anthropic сподели опциите на технологията си за чатботове за първи път с Claude 2.

През последните два месеца моделите с изкуствен интелект на компанията са тествани от предприятия като Slack, Notion и Quora, а Anthropic е натрупала лист с над 350 000 души, които желаят достъп до интерфейса за програмиране на приложения на Claude и до предлагането му за потребителите, добавя още CNBC.

" Фокусирахме се върху бизнеса, върху това да създадем Claude допустимо най-сигурен ", споделя Даниела Амодей, която е съосновател на Anthropic дружно с брат си Дарио. " Наистина считаме, че това е най-безопасната версия на Claude, която сме разработвали до момента и сме разчувствани да я предоставим в ръцете на по-широк кръг от компании и самостоятелни консуматори. "

Първоначално Claude2 ще бъде наличен единствено за консуматори в Съединени американски щати и Англия, само че Anthropic възнамерява да разшири наличността през идващите месеци.

Откакто OpenAI показа ChatGPT пред обществеността през ноември предходната година, софтуерният свят влага интензивно в капацитета на генеративните чатботове с изкуствен интелект.

Учени и специалисти обаче показаха съществени опасения по отношение на склонността на технологията да популяризира пристрастия, само че все пак тя бързо си проправи път в учебните заведения, здравната промишленост, онлайн рекламата и други, акцентира CNBC.

През март OpenAI пусна GPT-4 – актуализация на технологията, която стои в основата на ChatGPT. Два месеца по-късно тя разреши на ChatGPT да стартира да сърфира в интернет, тъй че отговорите да не са лимитирани от крайната дата на данните за образование през 2021 година, само че по-късно забрани на чатбота да сърфира след известия за проблематични използва.

Гугъл разгласи своя съперник Bard през февруари и от този момент актуализира математическите и кодиращите умения на чатбота и вгради услугата с изкуствен интелект допълнително артикули.

Амбициите на Anthropic са не по-малки.

Компанията твърди, че Claude2 има способността да обобщава до към 75 000 думи, което може да бъде размерът на една книга. Потребителите могат да вкарват огромни масиви от данни и да изискат резюме под формата на записка, писмо или роман.

За съпоставяне, ChatGPT може да обработва към 3000 думи.

Даниела Амодей показа някои образеца за подобренията на Claude2 спрямо предходната версия на модела. Новият чатбот е постигнал 76,5% на изпит по право, а в теста за шифроване в Python реализира 71%, което е повече от 56 % в предходната му версия.

Въпреки подобренията, Амодей призна, че пред Anthropic и цялата промишленост има доста трудности.

Например, наклонността чатботовете да измислят неправилни отговори, наричана от някои компании " халюцинации ", е един от най-сериозните проблеми, които все още са нерешими за изкуствения разсъдък.

Anthropic е вложила най-малко два месеца в създаването на Claude2, като екип от 30-35 души работи директно по модела на изкуствения разсъдък, а общо 150 души го поддържат. Пазарът се разраства толкоз бързо, че има задоволително място за голям брой играчи, които да съумеят, уверени са притежателите на компанията.

През май Anthropic беше една от четирите компании, поканени на среща в Белия дом, с цел да обсъдят виновното развиване на AI с вицепрезидента Камала Харис. Другите бяха Alphabet, компанията майка на Гугъл, Microsoft и OpenAI.  

През същия месец компанията набра 450 млн. $ след кръг на финансиране от 300 млн. $ през март при оценка от 4,1 милиарда $, добавя CNBC.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР