В началото на януари очакваме финалното решение на Европейския парламент,

...
В началото на януари очакваме финалното решение на Европейския парламент,
Коментари Харесай

Пеканов: Предстоят разговори с ЕС дали да се забави затварянето на въглищните централи

В началото на януари чакаме финалното решение на Европейския парламент, където ще е написан целият правилник по какъв начин ще се кандидатства по тези капиталови планове и нови планове в областта на енергетиката до какви промени може да води в старите параметри, които сме взели, в това число и тази цел.

 

Дали дълготрайните цели би трябвало да останат, аз считам, че те би трябвало да останат да вземем за пример задачата на Европейски Съюз да стане климатично неутрална до 2030г. В момента обаче в обстановката, в която е сложена България енергийната сигурност на страната ни зависи от въглищния бранш, тъй че тук би трябвало да се откри междинно решение “.

 

Това съобщи за БГНЕС служебният заместител министър-председател по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов по време на формата “Power Summit ” сплотяващ представители от властта, бизнеса и гражданския бранш.

 

В момента текат полемики от на европейско равнище във връзка с това по какъв начин в идната година настоящата геополитическа и енергийна обстановка в света би трансформирала задачите, които Европа си е сложила за зеления преход. Зеленият преход остава цел дълготрайна, въпросът е дали междинните цели не би трябвало да се трансформират.

 

Следващата година ще текат и диалози с Европейска комисия дали някои от междинните цели, които сме поели сега, ще станат неизпълними. Служебен кабинет може да стартира тези диалози, само че процесът по отваряне на проекта, процесът по предоговаряне на тези параметри, след което одобрение на проекта от всички страни-членки е дълъг развой “, посочи още Пеканов.

 

„ Трябва да обърне внимание на уговорката към ПВУ, който ни задължава да понижим с 10% потреблението на въглищни централи. Надявам се да измененията това, господин Пеканов, тъй като като оборот имаме над 2 млн. лева оборот точно от тези въглищни централи “. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Жечо Станков. „ Ние всички ви чуваме и ще намерим най-хубавият метод за намиране консенсус по ПВУ “, съобщи още той. Относно дигитализацията имате цялостна наша поддръжка “, акцентира още депутатът от ГЕРБ.

 

Асен Василев, съпредседател на Политическа партия посочи, че до момента в който самият той е бил финансов министър е декларирал, че няма да се затваря Маришкият басейн. „ Първата седмица отидох в Брюксел и споделих, че България няма да размени вътрешен запас въглища с външен източник- газ.

 

След много диалози от наша страна стигнахме до позиция, в която не се затвориха тези мощности, само че обещахме да понижим нездравословните излъчвания с 55%. Войната ни дава късмет да забавим този развой. Инвестицията, която би трябвало да се направи в България е нова енергийна тактика. Ако приказваме за районната енергийна сигурност би трябвало дружно с Гърция и други прилежащи страни да лобираме за това. Следващите облаги ще бъдат в енергийната система, а не в производството.

 

Това е доста амбициозно за нашето състояние сега, само че всеки, който идва на власт може да има и друга визия “, разяснява Василев.

 

„ Важен е разговорът сред ръководещи, бизнесът и браншовите организации, тъй като в границите на този разговор се раждат положителните решения. Около ПВУ има много насложена трудност, само че не мога да кажа, че има безизходност, тъй като има благоприятни условия за осъществяване на всички цели по него “, това съобщи Хасан Адемов от Движение за права и свободи. „ ПВУ е предназначен да даде опция за реализация на зеления преход, цифровите технологии.

 

Един съученик от приблизително учебно заведение в столично учебно заведение съобщи, че е готово да одобри задачите на Европейски Съюз като нещо без което няма по какъв начин да се продължи нататък. Хората, които нямат базови умения в цифровите технологии обаче са 2/3 от българските жители. Именно по тази причина напъните би трябвало да бъдат ориентирани към тях, тъй като без тези умения няма по какъв начин да има конкурентна стопанска система “, разяснява Адемов.

 

Владислав Панев от Демократична България пък посочи, че може би 48-то Народно събрание е най-популисткото от 1997г. насам. „ В средносрочен проект може да се окажем в ситуацията на Гърция.

 

Призовавам Народно събрание да се придържа към финансов натурализъм. Относно ПВУ е значимо по какъв начин всеки един лев в проекта да докара до пет единици повече облага. На опашката чакат поръчки за фотоволтаици, за това и парите от еврофондовете би трябвало да бъдат добре изразходвани. Съхранението на силата би трябвало да бъде също на разположение. За мен е значимо зелената договорка и климатичният преход да продължат, само че желая да подчертая, че тези 40% понижаване на потреблението на въглищни централи, към този момент са 60%, защото нямаме фиксация в това 40%-во понижаване на въглищните централи, даже сега се създава повече въглища.

 

За мен е значимо първо да осигурим внедряването на други различни мощности, преди да затваряме настоящите ни такива “, посочи депутатът от Демократична България.

 

Добри Митрев от Българска стопанска камара акцентира, че устойчивото развиване е светоглед за организацията. „ Няма по какъв начин в идващото десетилетие ние да продаваме нашите артикули и услуги в случай че нашите стратегии не са конкурентни “, съобщи още Митев, след което показа самодейността пластик пакт.

 

“Това е първата доброволна, новаторска платформа за Да запазим пластмасата в стопанската система отвън околната среда. Ние несъмнено с изключение на на нашите сътрудници разчитаме и на страната. Структурите на страната дружно с нас би изпълнило доста по-бързо всички тези цели за стабилно развиване “, съобщи още Митрев. 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР