В началото на втората половина на 2022 година е възможно

...
В началото на втората половина на 2022 година е възможно
Коментари Харесай

Три начина как да оцените рисковете в настоящата инвестиционна среда

В началото на втората половина на 2022 година е допустимо да усещате, че фондовият пазар ще повтори представянето си от първата половина заради същия набор от фактори, които към момента са в действие. Така че в случай че вложителите имат пари за харчене, биха ли ги вложили по същия метод в този момент, както през януари?

Това зависи от толерантността на индивида към риска и предстоящата риск-възвръщаемост, която се усеща доста по-различно на мечи пазар на фона на инфлация при 40-годишен връх и непрекъснати терзания от идна криза. " По време на бичи пазар вложителите споделят, че им е комфортно да поддържат курса, в случай че пазарът тръгне надолу ", споделя Шейн Сидерис, ръководещ сътрудник в Synchronous Wealth Advisors в Санта Барбара, Калифорния.

" Но когато пазарът е в низходяща серпантина? Тогава на процедура обстановката е доста по-различна ", добавя той.

В момента Сидерис се занимава с голямата разлика сред пазарните опасности, които някои от клиентите му са споделили на хартия, че могат да устоят, и това, с което в действителност са подготвени да живеят в реалност. " Най-важното нещо е да схванат за какво желаете да продавате, за какво желаете да отидете в кеш ", сподели той.

" Изследванията демонстрират, че хората, ангажирани с нереално мислене, са по-склонни да поемат опасности спрямо тези с съответно мислене ", съобщи когнитивният академик Сиан Бейлок, създател на редица писания.

" Абстрактното мислене също по този начин ни прави по-склонни да се съсредоточим върху евентуалните позитиви на обещано деяние, като по този метод постоянно сме неподготвени да се оправим с действителността на загубата ", твърди Бейлок, който е и президент на Barnard College. " Все още виждаме чисти покупки. Ще призная, че не виждам клиентите ни да са толкоз нападателни. " сподели Стив Сосник, основен пълководец в Interactive Brokers.

Разбира се, някои толерантни към риска вложители виждат благоприятни условия за закупуване. Например, доста вложители на дребно не се уморяват да купуват обичаните си акции, най-малко не още, съгласно анализатори от Vanda Research. И въпреки всичко, добави той, " има редица разнообразни способи, по които вложителите понижават риска. Крипто е най-очевидният. "

Биткойн падна с повече от 70% от рекордния си връх през ноември. В четвъртък Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite откриха по-здрава основа, откакто приключиха на позитивна територия в сряда на фона на юнските минути на Федералния запас, в който длъжностни лица алармираха, че са подготвени да продължат с още по-строги ограничения.

Миналият месец централната банка увеличи главния лихвен % със 75 базисни пункта в опит да укроти инфлацията, което бе най-голямото еднократно нарастване на референтния % от 1994 година насам. Разбира се, вложителите не могат да управляват идващия ход на Фед, само че могат да управляват какво вършат по-късно. Никой не може да подсигурява пазарни резултати или възвръщаемост на вложенията, само че ето по какъв начин да методите и да оцените рисковете:

1. Знайте разликата сред потенциал за риск и приемливост към риск

Ако пазарите не дават задоволително уроци във връзка с риска, въпросниците - като този от Vanguard или този от Университета на Мисури - могат да дадат на хората визия за това по какъв начин апетитът им към риск се опълчва на другите цели. Но има разлика сред капиталовата загуба, която портфолиото на обещано лице може да издържи, и това, което мозъкът му може да понесе.

В идеалния случай " потенциалът за риск " на обещано лице подхожда на неговата " приемливост към риск ", сподели Сидерис. (Толерантността към риск е обвързвана с това какъв брой опасности вложителите са подготвени да одобряват. Капацитетът на риск е какъв брой вложителите могат да одобряват, като се имат поради техните финанси, възраст и графици за вложение.) Въпреки това двете рядко се изравняват, добави той.

" Освен в случай че не харчите интензивно спестяванията си (т.е. пенсиониране) или сте на път да изразходвате спестяванията си (т.е. покрай пенсиониране), вашият рисков потенциал евентуално не се е трансформирал. Рисковият потенциал на множеството хора не се трансформира доста вследствие на неустойчивостта на пазара. Но тяхната приемливост към риска може да се промени доста. Това е човешката природа ", сподели специалистът.

Толерантността към риска е обвързвана с това какъв брой риск са подготвени да одобряват вложителите. Капацитетът на риск е какъв брой вложителите могат да одобряват. Има и разделяне сред половете, сподели Бейлок.

" Докато мъжете са по-склонни да бъдат прекомерно уверени в своите финансови знания и да поемат повече финансов риск, дамите са по-малко склонни да рискуват и се съмняват в личните си финансови знания ", сподели тя.

Момичетата могат да стартират да се тревожат за математиката в ранна възраст, откри проучването на Бейлок, и това може да се трансформира в терзания по отношение на ръководството на парите и вложенията по-късно в живота. " Тъй като несигурността изостря безпокойството, интервалите на финансова неустановеност е по-вероятно да накарат вложителите, изключително дамите, да се усещат по-тревожни за финансовото си бъдеще ", сподели тя.

2. Впрегнете здравословните си страсти

Финансовите съветници непрекъснато споделят на клиентите да заобикалят капиталови решения, водени от страсти, заглавия на деня и краткосрочна информация. Това е рационален съвет, само че специалистите споделиха, че хората към момента могат да впрегнат страстите си за положителното на портфолиото си и мисленето си за пари.

Един от методите е да намерите своята " норма за сън през нощта ", сподели Лорън Гадковски Линдзи, сертифициран финансов специалист в Beacon Financial Planning, основан в Хюстън, Тексас. Това е сумата пари, която човек усеща, че постоянно се нуждае за бърз достъп при положение на неотложност.

С тази сума, прибрана настрани, Линдзи съобщи, че човек може да построи останалата част от портфолиото си. Написването и изговарянето на терзанията може да помогне, сподели Линдзи.

" Мисля, че е значимо да се върнете обратно, с цел да кажете главно защо се притеснявате на този пазар. " Финансистите поучават клиентите си да заобикалят капиталови решения, водени от страсти, заглавия на деня и краткосрочна информация.

" Всеки вложител би трябвало да прави периодическа инспекция, когато пазарите се намаляват ", сподели Сосник. " Ако просто сте уплашени от спад от 1%, 2% всеки ден, в случай че това е извънредно разстройващо, тогава сте поели прекомерно огромен риск. " Има разнообразни способи за унищожаване на този риск, сподели той. Може да се премине към акции с по-малка волатилност, измерена посредством тяхната " бета ".

(Финансовият пазар има бета стойност " 1 " — всяка акция с бета над тази стойност има по-голяма волатилност от фондовия пазар, което значи, че ще се повиши повече от пазара, когато последният се повиши, и противоположното за число под " 1 ".)

Намаляването на риска може да се направи с повече излагане на облигации или държане на повече пари в брой, сподели Сосник. Тъй като пазарът се възстановяваше след внезапен спад в първите дни на пандемията, нямаше " дни за инстинктивна инспекция " през по-голямата част от 2020 година до есента на 2021 година " Оттогава, почтено казано, имахме доста ", сподели Сосник.

3. Защитете портфолиото си от криза, в случай че сте склонни към риск

Има разнообразни отзиви по отношение на сигурността и силата на идна криза, само че някои вложители може към момента да не са видели най-лошото на пазара, съгласно редица финансови специалисти. Ще има акции, продавани на " преференциални цени " за вложители, склонни към риск, сподели Сосник. (Основателят на Oaktree Capital, Хауърд Маркс, се усеща по същия метод.)

Но има способи да останете внимателни, сподели Сосник. " Това, което видяхме като цяло, е възобновен фокус върху устойчивите облаги и устойчивите парични потоци ", сподели той. Има разнообразни способи за премерване на мощните и слабите страни на компанията, само че си коства да следите данните към паричния поток, сподели Сосник.

В несигурни времена вижте какъв брой пари в брой има една компания. От друга страна, Линдзи разяснява, че вложителите могат да понижат излагането си на риск, като се насочат към взаимни фондове за опазване на капитала или на консервативни балансови фондове. " Само не си мислете, че това е цялостна отбрана от загуба ", отбелязва Линдзи. Защото облигациите, без значение дали в тези типове фондове или другаде, също понасят удари.

" А сега няма къде да избягаш, няма къде да се скриеш ", добавя Лорън Линдзи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР