“В началото на войната в Украйна имаше съвсем обосновани предположения

...
“В началото на войната в Украйна имаше съвсем обосновани предположения
Коментари Харесай

Иванов: В началото на войната службите ни съобщиха за радиоактивно зърно от Украйна

“В началото на войната в Украйна имаше напълно обосновани догатки от службите, че е налице заплаха от радиоактивно замърсяване на реколтата на зърно от Украйна, която би трябвало да се прибере в този момент и надлежно страната трябваше да вземе нужните ограничения, с цел да обезпечи продоволствието на страната”. Това заяви земеделският министър в оставка Иван Иванов в предаването “Лице в лице”.

Той изясни, че при започване на войната цяла Европа е била обезпокоена поради неналичието на зърно. “40% от количествата, които се внасяха в Европейски Съюз, бяха от Украйна и Русия. Тогава бяха блокирани всички доставки, надлежно настъпи недостиг и цените скочиха. Европейски Съюз предприе ограничения, с цел да може да задоволи търсенето в страните членки”.

Иванов акцентира, че тогава България е желала да блокира чистата продукция на зърно.
По думите му службите са имали опасения за вероятно нахлуване над нуклеарен реактор в Украйна.
Реколтата от зърно ще бъде с доста положително качество, сподели Иванов.

Започва инспекция за качеството на зърното от Украйна
Земеделският министър съобщи, че след началото на войната Европейската комисия е почнала да търси всевъзможни разновидности да може да бъдат от блокирани тези количества зърно, които се намират в Украйна. “ЕК вземе решение да освободи от мито и от фитосанитарен надзор зърното, с цел да може гладко да стигне до фермерите в цяла Европа. За страдание по информация, които идват от нашите аграрни производители, България влизат съществени количества, които подбиват цената на нашите зърнопроизводители”.
Той отвори и скоба, че по-евтиното зърно ще се отрази на потребителите и на производителите на самун.

Проверките би трябвало да приключат до 4-5 дни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР