В началото на тази година екип от американски изследователи разбуни

...
В началото на тази година екип от американски изследователи разбуни
Коментари Харесай

Учени доказват съществуването на девета планета в Слънчевата система?

В началото на тази година екип от американски откриватели разбуни научната общественост с изказванието си, че в Слънчевата система съществува мистериозната деветата планета.

Непознатия свят бе наименуван Планетата Девет и се счита, че е 10 пъти по-голяма от Земята и обикаляща изцяло Слънцето за 10 хиляди години. Според изчисленията на учените небесното тяло се намира най-далеч от Слънцето, само че точното му местонахождение към момента не може да бъде несъмнено.

Веднага откакто информацията за планетата стартира да циркулира в научните среди, екипи от целия свят започнаха самостоятелни едно от друго проучвания за разкриване на мястото на планета. Дори неотдавна Ню Йорк Таймс написа, че сега измежду астрономите по целия свят тече скрито съревнование, като задачата е до края на година да се потвърди с акуратност съществуването на планетата.

Повечето екипи употребяват данните от галактическата сонда Касини, обикаляща краищата на Слънчевата система, които постоянно се разгласяват на формалната страница на НАСА. Благодарение на информацията, излъчена от сондата, съумя доста да се понижи полето на търсене на планетата.

Първата информация за Деветата планета бе дадена през януари от астрономите от Калифорнийския софтуерен институт Константин Баяджин и Майк Браун. Те употребявали математическо моделиране и компютърни симулации.

 Космос

Благодарение на тях съумели да открият странни аномалии в придвижванията на няколко планети джуджета в пояса Кайпер и ледените обекти и парчета оттатък Нептун. Те предположили, че в тази другояче голяма част от Слънчевата система би трябвало да съществува обект с мощна гравитация, способна да провокира тези аномалии.

В търсенето на новата планета са се присъединили всички мощни телескопи по целия свят. Различните екипи преглеждат архивните галактически фотоси на региона в опит да виждат нещо, което е пропуснато преди.

Въпреки целия възторг, настанал в научните среди, от НАСА оповестиха, че не би трябвало да се избързва със смелите изказвания за съществуването на Планета Девет, тъй като множеството показани досега доказателства за това са в областта на голото съмнение.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР