ЦИК определя днес в 16 часа чрез жребий поредните номера

...
ЦИК определя днес в 16 часа чрез жребий поредните номера
Коментари Харесай

Жребий определя номерата на партиите и коалициите в бюлетините за във вота 2 в 1

ЦИК дефинира през днешния ден в 16 часа посредством чоп следващите номера в бюлетините на партиите на партиите, обединенията и инициативните комитети за изборите за членове на Екологичен потенциал, надлежно на партиите и обединенията за изборите за народни представители.

20 партии и 11 обединения се включват в изборната конкуренция за Народно заседание и за Европейски парламент. От обединенията 10 са регистрирани и за двата вота и единствено една за народен парламент.

Предизборната акция стартира в 00.00 ч. на 10 май, ЦИК приканва за съблюдаване на положителния звук и Изборния кодекс. До 14 май българите в чужбина могат да подадат заявки за гласоподаване. До момента заявки за евровота са подали 4193 души, а националните избори 19 448 души.

ЦИК посредством чоп ще дефинира и реда за показване на претендентите, регистрирани от партии, обединения и инициативни комитети в другите форми на предизборната акция. ЦИК ще дефинира в сряда и изискванията и реда за отразяването на предизборната акция в медиите.

За изборите за Екологичен потенциал право на глас имат 6 157 220, а 6 639 439 гласоподаватели за националния парламент. Разликата е, че за Екологичен потенциал има условие за уседналост - сегашен адрес в България или държава-членка на Европейски Съюз.

Политическите обединения, които се изправиха в формалната борба за гласовете на гласоподавателите на 2 април 2023 година, бяха общо 21 – 14 партии и 7 обединения. На изборите през октомври 2022 година, се явиха общо 29 политически обединения.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР