В началото на новото десетилетие бизнес лидерите по света демонстрират

...
В началото на новото десетилетие бизнес лидерите по света демонстрират
Коментари Харесай

53% от изпълнителните директори по света очакват спад в икономиката през 2020 г.

В началото на новото десетилетие бизнес водачите по света показват рекордни равнища на скептицизъм. 53% от изпълнителните шефове чакат спад в равнищата на икономическия напредък през 2020 година, по отношение на 29% през 2019 година и единствено 5% през 2018 година Това е най-високото равнище на скептицизъм спрямо всички резултати от 2012 година насам. Такива са резултатите от 23-ото Годишно световно изследване на PwC измежду бизнес водачите (PwC CEO Survey) , извършено измежду близо 1600 изпълнителни шефове в 83 страни по целия свят.

Най-песимистично настроени са изпълнителните шефове в Северна Америка (63%), Западна Европа (59%) и Близкия Изток (57%). Само 22% от бизнес водачите чакат покачване в икономическия напредък съпоставено с 42% през 2019 година „ Спадът в икономическия напредък не е неочакван, имайки поради съществуващата неустановеност във връзка с комерсиалните спорове, геополитическите въпроси и неналичието на явен метод към изменението на климата. Тези провокации не са нови, само че се развиват с нови темпове, по тази причина основният въпрос е по какъв начин да се преборим с тях дружно “, разяснява Боб Мориц, ръководител на световната мрежа на PwC.

Изпълнителните шефове не са уверени в резултатите на личните си компании за идващите 12 месеца. Само 27% от участниците в изследването настояват, че са „ доста уверени “ по отношение на растежа на фирмите си – това е най-ниският резултат от 2009 година насам и спад с 8% от 2019 година От водещите стопански системи Китай и Индия показват най-високи равнища на убеденост в предстоящ стопански напредък, надлежно 45% и 40%. Следват Съединени американски щати (36%), Канада (27%), Германия (20%) и Франция (20%), а Япония е с най-ниско равнище на оптимизъм измежду бизнес водачите – 11%.

Оказва се, че отговорите на изпълнителните шефове по отношение на упования напредък на ръководените от тях компании чудесно предсказват световния стопански напредък. Анализирайки прогнозите на бизнес водачите от 2008 година насам, съотношението сред увереността за 12-месечен напредък на приходите и действителния напредък на международната стопанска система, е доста мощно. Ако приемем, че този разбор е годен и в този момент, то световният напредък би могъл да се намали до 2.4% през 2020 година, което е доста по-ниско от други прогнози, в това число тази на Международния валутен фонд – 3.4%.

Съединени американски щати остава най-предпочитаният пазар за идващите 12 месеца, посочен от 30% от участниците в изследването. Следва Китай с 29%. Останалите страни в топ 5 за напредък са същите като предходната година – Германия (13%), Индия (9%) и Англия (9% – висок резултат, имайки поради неяснотите към Брекзит).

Над 2/3 от изпълнителните шефове плануват, че държавните управления ще вкарат ново законодателство, с цел да контролират наличието в интернет и обществените мрежи и с цел да повлияят на преобладаващите софтуерни компании. По-голямата част от изпълнителните шефове (51%) предвиждат също, че държавните управления от ден на ден ще задължават частния бранш да компенсира финансово лицата за персоналните данни, които събира.

Липсата на основни умения остава съществена опасност за растежа съгласно изпълнителните шефове. Въпреки че бизнес водачите считат, че преквалификацията/повишаването на квалификацията е най-хубавият метод за превъзмогване на разликите в уменията, те не регистрират значителен напредък в тази посока. Само 18% от изпълнителните шефове настояват, че са постигнали „ забележителен прогрес “ в основаването на стратегия за повишение на квалификацията.

Това е чувството и измежду работната ръка. В настрана изследване на PwC, 77% от общо 22 000 служащи и чиновници от целия свят споделят, че биха желали да придобият нови умения или да се преквалифицират, само че единствено 33% считат, че им е била дадена опцията да развият цифрови умения отвън ежедневните им отговорности.

Въпреки че климатичните промени не са отпред в листата от евентуални закани за растежа, изпълнителните шефове от ден на ден правят оценка изгодите от дейности за понижаване на въглеродния отпечатък на ръководените от тях компании. В съпоставяне с преди десетилетие, в този момент те са два пъти по-склонни да се „ съгласят “, че вложението в начинания, свързани с изменението на климата, ще повлияе позитивно на репутацията на фирмите (30% през 2020 година спрямо 16% през 2010 г.). 25% от бизнес водачите през днешния ден (в съпоставяне с 13% през 2010 г.) считат, че сходни начинания могат да доведат до нови благоприятни условия за артикули и услуги.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР