В началото на декември пакистанските власти обявиха, че ситуацията в

...
В началото на декември пакистанските власти обявиха, че ситуацията в
Коментари Харесай

За задкулисната игра между САЩ и талибаните. Пакистан и Афганистан са на ръба на голяма война

В началото на декември пакистанските управляващи оповестиха, че обстановката в Афганистан се нажежава с невиждани темпове. В същото време се появи информация, че пакистанците са изпратили аероплан да изтегля дипломатите си от Кабул, а съветското посолство в Афганистан е минало на засилен режим на сигурност след мощна детонация - терористична офанзива в Кабул.

Седмица по-рано държавното управление на неразрешените в Русия талибани заяви, че е ремонтирало независимо 70 военни самолета и хеликоптера, които „ са наследени от предходното държавно управление “. По-точно, те са дарени от американците наред с други оръжия на стойност над 85 милиарда $.

Благодарение на това във връзка с бойната авиация - самолети и хеликоптери - талибанският Афганистан е на 4-то място в света (след Съединени американски щати, Китай и Руската федерация). Сред тези машини са Ан-32Б, МиГ-25, МиГ-17В-5, UH-60A, MD530F, Cessna 208B.

В началото на октомври командването на пакистанските талибани Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) популяризира запис на своя старши пълководец, мюфтията Нур Сайед Мехсуд, в който той подрежда на бойците да се приготвят за война против афганистанските талибани в Афганистан. Мюфтията оповестява, че " афганистанските талибани са почнали да унижават бойците на TTP, като ревизират домовете им, което към този момент е недопустимо ".

Съгласно данни на пакистанското вътрешно министерство, към 1 декември единствено в Афганистан е имало към 5000 бойци на Техрик-е-Талибан Пакистан единствено на непрекъсната основа. След напускането на войските на НАТО от Афганистан размерът на организацията се усили доста.

На 28 ноември висшето командване на пакистанските талибани разгласи „ Джихад в Пакистан, защитаващ Афганистан “ (Jahad-e-Pakistan Defa-Afghanistan). Джихад против пакистанската страна. Съгласно заповедта на министъра на защитата на Техриек-е-Талибан Пакистан мюфтията Музахим, неговите бойци би трябвало да нападат пакистанските сили за сигурност в цялата страна. От пресслужбата на терористичната организация споделиха още, че управлението на Пакистан е измамило упованията на членовете на групировката.

В същия ден Tehreek-e-Taliban Pakistan заяви за 16 офанзиви против пакистанските сили за сигурност през седмицата. Общо през ноември имаше повече от 50 сходни офанзиви.В същото време от афганистанско-пакистанската граница имаше известия и видеоклипове за престрелки с пакистански граничари на граничните пунктове.

През същия ноември спорът сред талибаните и пакистанските военни в региона Dand Wa Patan в Източен Афганистан се трансформира във въоръжен конфликт, който заплашва да ескалира в широкомащабни военни дейности. Пакистан разгласи нахлуването на терористи в Афганистан и изпрати войски там. В същото време Исламабад изиска от Запада да върне на Афганистан 9 милиарда $, замразени в сметките им в Съединени американски щати.

Някои откриватели означават, че оповестяването на война от страна на пакистанските талибани на Исламабад се е случило съвсем незабавно откакто някогашният шеф на всемогъщото междуведомствено разузнаване ( ISI ) на Пакистан, военачалник Фаиз Хамид, загуби борбата за поста на главнокомандващ от Асим Мунир. Преди това Фаиз Хамид беше основател и основен куратор на секрети договаряния с TTP, по време на които желаеха да реализират помирение с талибаните.

Провалът на Фаиз Хамид съответства с отчета на някогашния шеф на протокола на афганистанското външно министерство и дипломат в Германия Хамид Седик за внезапно увеличение на интензивността на Съединени американски щати в афганистанската посока: „ Държавният департамент на Съединени американски щати е извънредно заинтересоан от положението на вътрешноафганските разговори и показва оптимизъм във връзка готовността и способността на афганистанците да седнат на една маса за договаряния и да реализират консенсус. “

Според афганистанския посланик дните, които съответстваха с началото на оповестяването на талибаните на джихад на Пакистан, „ включваха договаряния (на афганистански представители. - A.И. ) с USIP, Атлантическия съвет, Държавния департамент и Конгреса на Съединени американски щати... Нашите американски другари се стремят да поддържат вътрешноафганистанския разговор “.

В същото време се оказа, че Съединени американски щати, „ напуснали “ Афганистан, не престават да бъдат негов максимален донор, като от август предходната година са отпуснали над 1,1 милиарда $ на Кабул посредством Агенцията за интернационално развиване и Държавния департамент.

Някои специалисти писаха при започване на ноември за подготовката на второ американско-талибанско съглашение, вследствие на което американско-талибанското партньорство може да се трансформира в главно предизвикателство за Русия, Китай и Иран в Голяма Централна Азия. Ако е по този начин, тогава дестабилизирането на Пакистан е единствено един от курсовете на деяние против Китай, главният съдружник и цитадела на Исламабад в района.

Пакистанските талибани се нареждат като наследници на антикомунистическия джихад от 80-те години. Името на започнатата от тях интервенция е алегорично: то е в благозвучие с мотото на муджахидините, които се биеха против руските войски и държавното управление на НДПA - " Джихад в Афганистан, защитаващ Пакистан ". Днес, по мнението на откриватели, пакистанските талибани дават да се разбере, че джихадът, разгласен за Исламабад, е за тях продължение на 40-годишния джихад.

Пакистан и Афганистан са на ръба на огромна война, в която ще се бият (включително посред си) и към този момент се бият както с пакистанските, по този начин и с афганистанските талибани. Тази война има няколко направления. Едновременно с появяването на заповедта на министъра на защитата на ТПП за войната против Пакистан, основаната в Афганистан неразрешена в Русия „ Туркестанска ислямска партия “ (Turkistan Islamic Party,) стартира да разгласява поредност от видеоклипове за последните митинги в Китай и изключително в Синдзян-Уйгурския самостоятелен район. Засилвайки разпалването на уйгурската тематика, ислямистите и тези, които стоят зад тях, трансформират Афганистан в плацдарм против КНР.

В момента Туркестанската ислямска партия е най-вече уйгурска джихадистка група, обвързвана със неразрешената от Русия Ал Кайда, която също работи в Афганистан и Сирия. През 2021 година нейните бойци помогнаха на талибаните да завладяват северните провинции на Афганистан. Днес формированията на „ Ислямската партия на Туркестан “ освен резервират наличието си в Афганистан, само че и безусловно „ висят “ над китайския Синдзян.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР