В началото на 80-те години, по време на напрегнат период

...
В началото на 80-те години, по време на напрегнат период
Коментари Харесай

Могат ли икономическите индикатори да сигнализират, че Китай се готви за война

В началото на 80-те години, по време на под напрежение интервал на Студената война, Съветският съюз се притесняваше, че Америка и нейните съдружници обмислят нуклеарен удар, и стартира да търси предупредителни знаци. Списъкът с знаци на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) се простираше надалеч оттатък военната сфера. Големи акции за даряване на кръв, избиването на добитък и придвижването на творби на изкуството можеха да алармират за идно нахлуване.Днес нов тип студена война изправя Америка против Китай. И още веднъж анализаторите търсят признаци за евентуален спор. Най-вероятната гореща точка е Тайван - самостоятелният остров, за който Китай претендира, а Америка го поддържа. Ако Китай възнамерява да нахлуе в Тайван, военните му мерки мъчно биха могли да бъдат скрити. Но преди за стартира скупчването на войски, други дейности от икономическо и финансово естество могат да алармират за китайските планове.

В началото на 80-те години, по време на под напрежение интервал на Студената война, Съветският съюз се притесняваше, че Америка и нейните съдружници обмислят нуклеарен удар, и стартира да търси предупредителни знаци. Списъкът с знаци на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) се простираше надалеч оттатък военната сфера. Големи акции за даряване на кръв, избиването на добитък и придвижването на творби на изкуството можеха да алармират за идно нахлуване.

Днес нов тип студена война изправя Америка против Китай. И още веднъж анализаторите търсят признаци за евентуален спор. Най-вероятната гореща точка е Тайван - самостоятелният остров, за който Китай претендира, а Америка го поддържа. Ако Китай възнамерява да нахлуе в Тайван, военните му мерки мъчно биха могли да бъдат скрити. Но преди за стартира скупчването на войски, други дейности от икономическо и финансово естество могат да алармират за китайските планове.
Предизвикателство за разузнаванията
Съветският съюз обърка елементарни дейности като кръводаряване за вероятни знаци за война. Стане ли въпрос за Китай, откриването на сигнали е още по-трудно. Страната е прекарала десетилетия в подобряването на въоръжените си сили. Тя постоянно се запасява с храна. И е укрепила стопанската система си против евентуални наказания. Всички тези дейности подхранват опасенията за война - само че те не значат наложително, че тя е неизбежна. В подобен случай предизвикването за западните разследващи организации е да си показват по какъв начин Китай може да се отклони от тази внимателна основа в навечерието на действителна офанзива.

Реклама
Една от областите, върху която да се съсредоточат, са суровините, най-много силата, храните и металите. Китай ще желае да си подсигури задоволителни ресурси от тях, преди да стартира инвазия. Много от тези артикули идват от чужбина и се купуват от страната, тъй че комерсиалните данни са потребен индикатор за държавните планове. Моделите, на които ще би трябвало да се обърне внимание, включват огромно и дълготрайно нарастване на доставките, неочаквани промени във вноса или износа, поръчки, които са в несъгласие с пазара и придвижвания, които не подхождат на историческите трендове. Нито една обособена точка няма да свидетелства за идна война. Но посредством съчетание на наблюденията може да се сътвори надеждна система за ранно предизвестие.

Енергията е положително начало. Китай внася близо три четвърти от петрола, който използва. Суровината съставлява единствено 20% от енергийното ползване на страната, само че тя би била от решаващо значение за всяко военно изпитание. С нея се движат военните транспортни средства, както и камионите, транспортиращи ресурси. Ако Китай стартира да усилва запасите си - сега страната има задоволително за три месеца при настоящето си ползване - това би било един от най-хубавите знаци, че се готви за война, декларира Габриел Колинс от Rice University в Тексас.
Енергия, храни и метали - Китай ще желае да си подсигури задоволителни ресурси от тях, преди да стартира инвазия.
Засичането на нараствания, отклоняващи се от последните трендове, ще бъде мъчно. Китайският импорт на нефт се усилва от десетилетие. Страната уголемява потенциала си за предпазване, изграждайки подземни складове, които са както по-сигурни, по този начин и по-трудни за наблюдаване от откритите резервоари. Но по време на война Китай може значително да ограничи използването до въоръжените сили. Признаците за сходно нормиране биха били по-очевиден, въпреки и просрочен знак.
Реклама

Газът заема надалеч по-малък дял в енергийния микс на Китай, само че въпреки всичко може да съдържа сведения за престоящ спор. Ако Китай се притесняваше, че ще бъде откъснат от задграничните доставки, страната евентуално ще изгаря повече въглища, с които разполага в обилие. Възможно е също по този начин да стартира да изкупува. Такъв беше казусът в навечерието на съветската инвазия в Украйна предходната година, когато главната съветска газова компания ограничи доставките. Според Колинс и сътрудника му Стивън Майлс през шестте месеца преди нападението китайските компании са купили повече от 91% от всичкия полутечен природен газ, изкупуван в международен мащаб по срочни покупко-продажби (обикновено с дълготрайност от четири или повече години).

Компаниите подписаха контракти, които подсигуряваха доставките в кратковременен проект, което е в прорез с досегашната практита на Китай да се концентрира върху бъдещите доставки. Девет от 20-те държавни предприятия, участващи в покупките, до момента в никакъв случай не са купували газ. Китай може просто да е решил да се ресурси, преди цените да се покачат още повече (както и стана). Но Колинс и Майлс настояват, че покупко-продажбите повдигат въпроси по отношение на съучастието на Китай с Русия.
Най-голям вносител на храни
Докато горивото ще е належащо за задвижването на китайската военна машина, храната би трябвало да бъде набавена за изхранване на популацията. Китай внася повече селскостопанска продукция от която и да е друга страна. Обсебен с продоволствената сигурност, той към този момент разполага с големи ресурси. През 2021 година един чиновник съобщи, че запасите от пшеница могат да задоволят търсенето за 18 месеца. През последното десетилетие Китай доста е нараснал поръчките си на пшеница, царевица, ориз и соя.
Източник: Reuters
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР