В материл за европейската редакция на електронното издание Politico журналистите

...
В материл за европейската редакция на електронното издание Politico журналистите
Коментари Харесай

Дебютният бал на Себастиан Курц

В материл за европейската редакция на електронното издание Politico публицистите Дейвид Хершзенхорн, Флориан Едер и Якопо Баригази проучват идното европредседателство на Австрия и задаването на дневния ред от младия канцлер на страната Себастиан Курц. Преводът е на Агенция " Фокус ".
Докато Австрия приема семейството на ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз през тази седмица, виенската политическа маса е отрупана не със лакомства като торта Захер или щрудел, а с горчиви, дъвчащи въпроси, изискващи взаимни отстъпки, които ще бъдат мъчно създадени, камо ли преглътнати.
Председателството изкара Австрия и младият ѝ канцлер Себастиан Курц към центъра на европейската сцена, усилвайки вижданията на страната и разширявайки въздействието ѝ върху дневния ред – както и изисквайки от нея да покаже някакво равнище на индиферентност – във време, когато Виена има доста ясни и открити претенции върху два от най-противоречивите въпроса: миграцията и бюджета на Европейски Съюз. Тези национални императиви покачиха терзанията измежду страните от Европейски Съюз за способността на Виена да бъде безпристрастен медиатор в това, което се чака да бъдат брутално разколни политически диспути – представяйки предизвикателство за Курц, който към този момент се гледа със подозрение в Брюксел, поради обстоятелството, че ръководещата му коалиция се състои от крайнодясната " Свободна партия ".
Австрия и Курц ще бъдат в центъра на възобновената политическа рецесия върху миграцията, даже в случай че не бяха ръководители на Съвета на Европейски Съюз. Жестоката кавга сред немския канцлер Ангела Меркел и нейният вътрешен министър Хорст Зеехофер, която заплаши да смъкна ръководещата коалиция в Германия, е повече от взривоопасна и поради предизвестието от страна на Австрия , че всяко едностранно деяние от Берлин може да принуди държавното управление на Курц да затвори австрийските граници.
Във Виена, където в сряда (4 юли) Австрия стартира тридневен брифинг по отношение на европредседателството за дузина публицисти, които дойдоха от Брюксел, публични представители фино се пробваха да заобиколят някои от по-чувствителните въпроси по мигрантския въпрос.
По време на утринния брифинг държавен представител се поколеба, пробвайки се да си спомни дали би трябвало да приказва пред записващите го публицисти или не, след което продължи свързвайки полемиката върху миграцията с дебата за бюджета, отбелязвайки че страните от Европейски Съюз постоянно ще са изправени пред разлики, които ще би трябвало да се позволяват посредством дълги договаряния в Брюксел. Друг представител, заобикаляйки въпрос за миграцията, изсъхнало означи : " Не сме председателство единствено по един въпрос ".
Нежеланието да се приказва за миграция – което се допуска, че би трябвало да е топ целта за председателството – в седмица, в която всеки приказва за миграция, акцентира неловкостта на позицията на Виена. Докато при естествени условия страната, приемаща европредседателството, се преглежда като безпристрастен примирител – основно отговарящ за поддържането на единството на блока и служител като безпристрастна връзка сред националните столици и евроинституциите в Брюксел – Австрия мъчно може да се одобри за справедлива по въпроса с миграцията, когато се намира в центъра на бойното поле.
Курц, в речта си при приемането на председателството във вторник пред Европейския парламент, съобщи че е угрижен за момента. " Ние като Република Австрия, и председателстващи Съвета на Европейски Съюз, го одобряваме в доста сензитивно време. Живеем във време на внезапна смяна. Виждаме по какъв начин интернационалният ред се трансформира ", съобщи той.
Но до момента в който Курц акцентира върху потребността от консенсус, той акцентира и фокуса на Австрия върху граничния надзор. " Защитата на европейските жители би трябвало да бъде нашият топ приоритет. Затова имаме потребност от смяна в нашата миграционна политика. Трябва да сме фокусирани повече върху опазването на нашите външни граници като належащо изискване за обща и свободна от граници Европа ", разясни австрийският канцлер. В същото време той сподели: " Наистина би трябвало да се фокусираме върху това, което ни сплотява ".
Миграцията надали ще бъде единственият парещ въпрос, върху който Австрия не може да се преструва, че претендира за безпристрастност. В напъните за развиване на идващия бюджетен интервал на Европейски Съюз – постоянно една от най-тежките битки – Австрия е една от чистите вносителки, които упорстват, че бюджетът не може да пораства в това време, в което Англия, която е една от най-богатите вносителки, напуща Европейски Съюз.
Борбата на Австрия да балансира институционалната си роля с националните си ползи е явна даже върху по-маловажни въпроси, като да вземем за пример предложение на Европейската комисия да се наложат нови пътни такси.
" Австрия ще бъде почтен медиатор ", съобщи транспортният министър на Австрия Норберт Хофер. " Но съм песимистичен ", по отношение на предлагането за пътните такси ", добави той. " И човек не може да остави мнението си в дрешника ".
Силните национални позиции на Австрия върху някои от най-важните и спорни въпроси, които се разискват в Брюксел, разстроиха някои страни от Европейски Съюз – изключително тези с противоположните възгледи.
В скорошните месеци, да вземем за пример, до момента в който България, която държеше председателството през първата част от година, се опитваше да посредничи за компромис в ревизирането на по този начин нареченото Дъблинско съглашение върху разпоредбите за леговище, доста европейски дипломати, изключително италиански и гръцки, бяха обезпокоени че българският напън е последният им късмет да стигнат до съглашение преди Австрия да поеме председателството и неизбежно се настаниха до по-твърди страни по отношение на миграцията като Унгария.
Тревогите за неналичието на обективност на Австрия преди старта на европредседателството им са били разисквани по време на среща на европейски дипломати през предишния месец, съгласно двама представители, единият от които е бил в стаята. От седмици българите са опитваха да изградят поддръжка за своя компромис. Вместо да поддържат българското предложение, австрийците дадоха да се разбере, че те, сходно на унгарците, желаят да сложат акцента върху засиления граничен надзор . Това в края на краищата принуди немският дипломат да предложения обществено своя австрийски сътрудник, с цел да „ стартират да мислят и работят като председателство “, съгласно дипломатите. „ Те в действителност си го заслужиха “, единият от тях добави.
Балансиращата роля на Австрия явно е в главата на европейските водачи, които постоянно са хващани в кръстосания огън. По време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер загатна на Курц за предходната съпротива на Австрия към напъните на Брюксел, връщайки се обратно до 2008 година, когато се е обсъждало разширението на службата за защита на границите на Европейски Съюз – нещо, за което Австрия в този момент упорства. " Ако го бяхме създали тогава, щяхме да си спестим доста от тези проблеми ", означи Юнкер.
Според дипломати, напоследък Австрия е смекчила някои от позициите си. Има известно разбиране, че терзанията към ролята на Австрия в председателството е довело до такава степен Виена да заобикаля предизвикването на каквато и да е борба през миналата седмица върху заключенията на срещата на върха на Европейския съвет свързани с Турция и разширението на Европейски Съюз. Австрия блокира заключенията по същия въпрос през декември 2016 година. В Люксембург, където беше извършена среща на министрите през миналата седмица, някои от формалните представители се пошегуваха, че Австрия най-сетне е осъзнала че ще одобри европредседателството.
Дали Себастиан Курц ще излезе след шест месеца като воин или изверг, може да зависи от това дали фокусирането върху миграцията и фокусирането върху единството на Съюза са вероятни – или в случай че тези цели са просто несъвместими.
31-годишният канцлер може да се заинтересува от откъс от книгата на Хенри Кисинджър " Световният ред: Отраженията върху характера на нациите и курсът на историята ". В тази книга, някогашният държавен секретар на Съединени американски щати разказва по какъв начин Австрия е получила помощ от Русия по време на протестите през 1848 година, само че по-късно я е предала като е застанала до Англия и Франция по време на Кримската война. Когато Франция е нахлула в австрийски територии в Италия, и по-късно Бисмарк е преследвал немско обединяване в ущърб на Австрия, Русия е стояла встрани и е разрешила Виена да бъде маргинализирана. " Австрия научи прекомерно късно, че в интернационалните връзки репутацията на надеждност е доста по-голям актив, в сравнение с демонстрациите на тактическа съобразителност ", написа Кисинджър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР