В малките населени места, където няма достъп до банки, превалутирането

...
В малките населени места, където няма достъп до банки, превалутирането
Коментари Харесай

Сменят лева в евро без банка на тези места в България, обяви Асен Василев

В дребните обитаеми места, където няма достъп до банки, превалутирането ще се прави посредством пощенски клонове.

Финансовият министър Асен Василев потвърди пред шефа на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, че датата за приемане на еврото ще бъде 1 януари 2025.

" Позитивният диалог най-сетне стартира, вместо да се чудим дали би трябвало и не би трябвало. Последните месеци със стъпките, които бяха подхванати с приемане на Закона за Българска народна банка, вървим в подготовката си. Надявам се скоро да бъде признат и Законът за еврото. Все още има много паники в част у жителите. Това значи, че всичко, което се прави като наредби и инструкции към дребния и междинния бизнес и към по-възрастните хора, има потребност от повече уточнения. Иначе - уповавам се, че във връзка с формалните критерии, оттук насетне страната ни би трябвало да се оправи ", каза председателят на Икономическия и обществен съвет Зорница Русинова, съобщи " България он ер ".

По думите ѝ е значимо какви ще бъдат идващите стъпки на държавното управление оттук насетне.

" Подкрепям това, че работата през последните 8-9 месеца се засилва. По отношение на инфлацията - в идващите няколко месеца ще забележим значително коригиранена равнища от към 3,5%. Едва ли към края на годината ще реализираме средногодишна инфлация такава, каквато е в критериите от Маастрихт. Оперативните ограничения вървят доста добре, поздравления за всички институции, които го вършат и Българска народна банка, и регулаторите. Имаше политически блокаж в това да се създадат редица промени, които бяха нужни. Това нещо мина ", разяснява икономистът Преслава Райков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че би трябвало ясно да заявим политическите си стъпки за приемането ни в Шенген.

" Винаги сме упорствали - и бизнес, и синдикати, да имаме задоволително дълъг интервал за обозначаване на цените в двете валути, тъй като това освен ще приготви хората, само че и това ще бъде един от механизмите, които ще наблюдават дали има търговци, които са недобронамерени. Ще има и изясненост къде ще могат да се подават сигнали, както и да има задоволително бистрота за това по какъв начин се образува този сигнал. Това ще сътвори доверие в хората ", разясни Русинова.
 

В дребните обитаеми места, където няма достъп до банки, превалутирането ще се прави посредством пощенски клонове.

" По селата възрастните хора ще се притесняват да си обменят парите. Трябва да има и изясненост във връзка с това по какъв начин ще се трансформират заеми, банкови сметки, както и всичко останало. Това е един временен развой, който в някои от секторите той ще се случва. Голяма част от компаниите боряват с евро. Основното терзание на хората е, в случай че има умозрителен развой и в случай че има неизясненост към стъпките. Заради това ние гледище освен да се направи разяснителна акция, само че и съответно да има положителни пояснения на другите нормативни уредби ", акцентира тя.

Райков счита, че терзанието у хората се поражда поради нелоялните търговци и субекти, които желаят да създадат краткосрочна облага в даден интервал: " Там идва ролята на институциите, които наблюдават това нещо да не се случва. Не мисля, че ще има основни покачвания на цени на избрани артикули, които да бъдат шокови и да бъдат непоносими за необятната общност. Ще има директен интервал, в който възприемането на цената в евро и възнаграждението в евро, ще поражда много питания, въпроси и неясноти, само че доста бързо той ще премине и стопанската система ще се стабилизира ".

По думите му закръглянето на цените е резонно в границите на от цент до 10 цента.

" Не би трябвало да имаме никакви притеснения - нито във връзка с осигурителната система, нито във връзка с пенсионната система. Ние от години се стремим приходите да се наваксат и да станат средноевропейски. Евроскептицизмът и антиевропейското говорене от ден на ден ще набира сили, тук е мястото да даваме образци със страни като Хърватска и някои от страните, които са били във валутен ръб, само че към този момент са част от Еврозоната. Ние сме част от европейското семейство, част от Европейски Съюз, само че не сме приели еврото ", безапелационна е Зорница Русинова.

Икономистът акцентира, че бизнесът би трябвало да бъде подтикван и да не му пречим.

" Политиката на страната не би трябвало да бъде ориентирана към това, от което доста хора се тормозят - че ние ще задлъжнеем, както се случи с Гърция. Политиката би трябвало да е обвързвана с умното ръководство на държавните финанси и бюджет, които се насочват към секторите, които би трябвало да бъдат усъвършенствани. Трябва да спрем с политиките на безразсъдно харчене, които се случваха през последните години ", добави Преслав Райков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР