В кухнята на медиите - там, където готвим няколкото десетки

...
В кухнята на медиите - там, където готвим няколкото десетки
Коментари Харесай

Истински новини и други истории

В кухнята на медиите - там, където готвим няколкото десетки ястия, които следва да опитате на идващите страници, има един непрекъснат въпрос, чийто отговор обаче се трансформира във времето: " Какво е вест? " Някога, когато животът беше по-прост, изборите - малко и лесни, новините от един ден се събираха на няколко вестникарски страници. Днес е по-различно. Колелото се върти доста по-бързо и с това критериите какво е значимо, да го кажем меко, се поразмиха. Преди вест беше, когато нещо действително се случи, а главният аршин за значимостта беше дали случилото се същински трансформира нещо в живота на хората. Господари на новините бяха дейностите. Сега нещата постоянно са по-различни - новините постоянно са плебеи на желанията и изказванията.Това бяха част от причините, когато тази седмица решавахме коя тематика да бъде на корицата на " Капитал ". През последните няколко дни огромна част от медиите (а и ние) се занимаваха с два съществени сюжета:

В кухнята на медиите - там, където готвим няколкото десетки ястия, които следва да опитате на идващите страници, има един непрекъснат въпрос, чийто отговор обаче се трансформира във времето: " Какво е вест? " Някога, когато животът беше по-прост, изборите - малко и лесни, новините от един ден се събираха на няколко вестникарски страници. Днес е по-различно. Колелото се върти доста по-бързо и с това критериите какво е значимо, да го кажем меко, се поразмиха. Преди вест беше, когато нещо действително се случи, а главният аршин за значимостта беше дали случилото се същински трансформира нещо в живота на хората. Господари на новините бяха дейностите. Сега нещата постоянно са по-различни - новините постоянно са плебеи на желанията и изказванията.

Това бяха част от причините, когато тази седмица решавахме коя тематика да бъде на корицата на " Капитал ". През последните няколко дни огромна част от медиите (а и ние) се занимаваха с два съществени сюжета:

Ще има ли държавно управление и в случай че да - какво Какво в действителност се случи с така наречен атентат против основния прокурор Иван Гешев и допустимо ли е това да форсира процеса по неговото уволняване.

Това, несъмнено, са изцяло годни тематики и в броя на " Капитал " ще видите цялото развиване по тях. Проблемът е, че съгласно класическото определение те не се класират за вест.
Реклама
През последните няколко дни Бойко Борисов и неговият ГЕРБ антураж се пробват да поемат самодейността за сформиране на държавно управление. След като накараха ПП-ДБ да предложат държавно управление, те го отхвърлиха и взеха решение да предлагат за министър председател Мария Габриел - назначена от ГЕРБ за представител на България в еврокомисията. С това обстановката мина в ново измерение на непредвидимост ().

В офиса на " Капитал " се чудехме дали това не e уместно за корица на хартиеното издание тази седмица. Нищо от случилото се обаче не минава теста за това да трансформира живота на хората. Едни хора приказват и споделят, че желаят да създадат едни неща, само че най-вероятно желаят да създадат други, които не могат да кажат, тъй като са всъщност закононарушение. Освен това те и нищо не могат да създадат сами, а първо би трябвало да се изчакат репликите от спектакъла на другите играчи. Реално нищо не се случва. Затова и оставихме тематиката за държавното управление - взехме решение, че не заслужава корица.

Като казахме " закононарушение ", другият сюжет тази седмица беше развиването на историята с " атентата " против основния прокурор. Последните дни тя получи няколко значими допълнения - вътрешният министър обори сериозна част от изказванията на околните до Гешев след гърмежа. Шефът на следствието влезе в пряк спор с основния прокурор, а настояванията за отстраняването му - краткотрайно или непрекъснато, стават все мощни. След като преди седмица от него се отхвърли Борисов, от първичните настойници на Гешев може би е останал единствено Пеевски. ()

И този сюжет обаче не се класира в критериите за вест и надлежно не стигна до корицата на " Капитал ". След време това може да е една от същински значимите истории, само че досега е единствено кълбо от думи, изказвания и планове, от които е доста мъчно да се отсее истината.
Реклама
Вместо тези две тематики избрахме друга, която ни се видя по-истинска. През последните години макар всичкото буксуване в политиката България се трансформира в международна мощ в образованието по медицина. Твърде евентуално през тази година тук ще се дипломират повече доста лекари на глава от популацията, в сравнение с където и да е другаде. Със сигурност повече, в сравнение с в която и да е друга европейска страна. Това звучи добре, само че има и леко мрачна страна - не визира хората тук, или най-малко не опазването на здравето, тъй като множеството приключили са чужденци, които по-късно се връщат в родните си страни. Но и все пак историята за това по какъв начин се стигна дотук и какви са следствията е забавна -.
Свързани публикации Три кг тротил, или три тона фарс 5 май 2023, 06:05
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР