В края на тази седмица 265-те общини в България ще

...
В края на тази седмица 265-те общини в България ще
Коментари Харесай

Местният вот в неделя - тест и за централната власт

В края на тази седмица 265-те общини в България ще избират кметове и общински съветници за идващите четири години. Вотът в неделя ще става с хартиена или машинна бюлетина. Като в изборите за общинските препоръки ще има опция за преференциално гласоподаване.

Там, където кмет не бъде определен на първия тур, седмица по-късно - на 5 ноември, ще се организира балотаж.

Общото усещане от предизборната акция до момента е, че в множеството обитаеми места няма ясно изразена настройка за смяна. Но какъвто и да е резултатът по места, остава в действие най-големият политически въпрос по какъв начин този избор ще се отрази той на централната власт и на ръководещото болшинство на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Тъй като кабинетът " Денков - Габриел " не беше образуван въз основата на съдружно съглашение, това дава опция въз основата на резултатите от вота да се търси смяна в съотношението на силите в болшинството. Например в случай че ГЕРБ и Движение за права и свободи затвърдят водещите си позиции в локалната власт - могат да изискат по-голямо въздействие в изпълнителната власт. Липса на сериозен пробив на ПП-ДБ, които са главно показани в държавното управление, надлежно би отслабило позициите им.

Другият значим въпрос на тези избори е дали при конструиране на болшинствата в общинските препоръки така наречен сглобка, която стои зад кабинета " Денков - Габриел ", ще се възпроизведе и в локалните парламенти.
Реклама
Въпреки че до изборите остава седмица, прогнози за резултата и политическите резултати от тях мъчно могат да се създадат, защото социологическите сондажи са прекомерно малко, а по-голямата част от тях не се разгласяват. За разлика от предходни години, данните за настройките при гласуването явно остават за прилагане единствено от политическите централи, които са ги поръчали.

Очаквано основната конспирация ще е в София, която от 18 години се ръководи от ГЕРБ. Регистрираните претенденти за поста на Йорданка Фандъкова са над 20, само че главните са трима: Васил Терзиев (ПП-ДБ, " Спаси София " и " Екипът на София " ), Антон Хекимян (ГЕРБ) и Ваня Григорова ( " Българска социалистическа партия за България " ). Каква поддръжка за всеки от тях мерят социолозите до този миг обективно не се знае, чака се в оставащите няколко дни до изборите въпреки всичко да бъдат огласени резултати от изследване на настройките измежду столичните гласоподаватели.

Според социолози, с които " Капитал " беседва в миналата седмица, претендентът на ГЕРБ за София Антон Хекимян е нормализирал позициите си, които бяха мощно разтърсени и поради късното му номиниране. Стабилно стои Васил Терзиев, само че там изненадващото е, че не е съумял да активизира по-широк избор. Въпреки това обаче към този момент Терзиев е любимец на столичани. За Ваня Григорова някои от социолозите считат, че е непредвидима и не изключват даже да стигане до балотаж.
" Възраждане " - комфортната съпротива
Пред " Капитал " политологът и шеф на " Галъп " Първан Симеонов открои няколко основни момента преди изборите*. На първо място той удостовери усещането, че мощен подтик към смяна в народен мащаб няма. В ролята на съпротива на тези избори съгласно него ще влезе " Възраждане ", което е комфортно за централната власт. " Така в действителност се оформят два блока - единият евроатлантически, а другият, лидиран от " Възраждане " - опозиционен ", счита той.
Реклама
Подобен вид разделяне е удобно за ръководещите и на национално равнище, и за конструирането на общинските препоръки, твърди политологът. По думите му е мощно евентуално да забележим преместването на " сглобката " и в Столичния общински съвет. А пред електората ще бъдат повторени тезите от сформирането на централната власт - постепенно и бавно, до момента в който хората свикнат.

Симеонов обърна внимание и на възможни балотажи в обитаеми места, където може да се оформи конфликт " някой от представители на сглобката - най-вероятно ГЕРБ, против " Възраждане ". " Това е изключително комфортен сюжет за партията на Борисов, защото ще търсят и гласовете на електората на сътрудниците си под претекста " давайте да гласуваме против радикалите ".

Симеонов счита, че преместването на модела от централната власт по места даже няма кой знае каква потребност от легитимация. " Те си я откриха по някакъв метод. Проблемът може да бъде вътрешен за болшинството, в случай че в един миг Борисов каже " аз към този момент мога и без тези (ПП-ДБ - бел. ред.) " - тогава би имало проблем ", счита той. Според политолога влизането на Движение за права и свободи публично в ръководещото болшинство най-вероятно ще докара до " тип толериране на придвижването " на идния избор. " Обикновено преди избори Движение за права и свободи ги " гонят ", само че в този момент не се случва по този начин ", разяснява политологът.
Изборите в цифри
На локалния избор тази година би трябвало да бъдат определени 265 кметове на общини, над 3000 кметове на кметства, над 5000 общински съветници. А в София, Пловдив и Варна както нормално ще бъдат определени и кметове на региони. Те ще бъдат надлежно 24 в столицата, шест в Пловдив и пет във Варна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР