БСП реши на пленум да остане в опозиция и да

...
БСП реши на пленум да остане в опозиция и да
Коментари Харесай

Ексклузивно! Атанас Зафиров: БСП тръгва към обединение в ляво!

Българска социалистическа партия реши на пленум да остане в съпротива и да не поддържа държавно управление с първия и втория мандат. Социалистите отхвърлиха обвиняванията за прелом, пристигнали от кръга на Нинова, и оповестиха, че са провели безусловно законен пленум със съблюдаване на устава и взимане на решения с болшинство. БСП подава ръка и към всички изгонени от партията за лявото да се сплоти. И обобщиха решенията на брифинг след съвещанието на Народно събрание. На него пък е станало ясно, че съгласно множеството членове на управлението по правилник Нинова няма право на трети мандат като водач.

 

" Народно събрание на Българска социалистическа партия, въз основа на резултатите от изборите на 9 юни, които ни отреждат роля на съпротива, не поддържа държавно управление с мандат на ГЕРБ-СДС и на Движение за права и свободи ", реши Националният съвет на партията. " За " са дали своят вот 96 социалисти, двама са били срещу, а шестима са се въздържали.

Така социалистите си оставиха малка врата за кабинет вероятно с третия мандат. " С оглед на предварителните поръчки от водещите политически сили взехме и това решение за ролята ни на съпротива ", изясни Атанас Зафиров, определен за краткотраен водач до провеждането на директен избор на нов. 

" Още един мит беше опроверган - тезата за търгашите, които желаят да предадат крепостта от вътрешната страна и да хвърлят партията в ръцете на ГЕРБ и Движение за права и свободи ", сподели Зафиров и засяга решението за неподкрепа на първия и втория мандат, с което, по думите му, " затваряме устата на клеветниците ".

" Разбихме две съществени неистини - първата от тях е за някакъв прелом, който се прави в партията ", разяснява Зафиров. Организаторите на пленума са законните представители на управлението, изясни той. " Така нареченият прелом върна груповото начало, разпоредбите и устава във действието на партията. Не е имало никаква форма на реваншизъм, рязане на глави. Всички решения бяха взети с болшинство от над 100 гласа ", изясни той.

 

По-рано пленумът отхвърли предложенията за партийно наказване на някогашната към този момент соцлидерка Корнелия Нинова. Членове на Народно събрание са настояли Нинова и Георги Свиленски да получат възбрана за кандидатиране на управителни постове в партията в границите на година. Подобно наказване беше наложило досегашното соцръководство преди време на Калоян Паргов. Мнозинството обаче настояло реваншизмът да бъде загърбен.

 

Националният съвет на партията излезе и с послание за единство на социалистите и на лявото. С него Българска социалистическа партия подава ръка и към всички изгонени от Българска социалистическа партия.

" Разделението в Българска социалистическа партия и лявото пространство ни докара до пагубни резултати. Те ясно демонстрираха, че е пристигнало време за смяна и обединяване. Обръщаме се към всички социалисти и ляво мислещи хора, към всички незаслужено изгонени, несправедливо афектирани и изоставени от партията: Нека да сложим ново начало! ", се показва в апела.

" Това, което ни свързва е доста повече от това, което ни разделя. Заедно би трябвало и можем да се противопоставим против всички антисоциални процеси, които се случват в България и Европа. Срещу ястребите и войнолюбците. Българска социалистическа партия е подготвена за пълноправен и доброжелателен разговор с всички леви сили и хора в България ", гласи още обръщението.

 

" Промяната в Българска социалистическа партия е допустима и към този момент е в ход. Нека всички да бъдем част от нея! Нека на Бузлуджа да бъдем дружно! ", е апелът на аления пленум, с който досегашната вътрешна съпротива и последователите на Нинова заравят томахавките.

 

" Това няма да бъде елементарен развой. От през днешния ден ние започнахме смяната. От през днешния ден управлението поема курс на обединяване и помиряване в партията ", заявява и пред медиите Зафиров във връзка обръщението на пленума.

Пътят е към това да създадем Българска социалистическа партия една мощна лява партия, добави и Борислав Гуцанов, който разгласи, че през днешния ден се хвърлят мостовете към единението.

Все още няма еднопосочно решение има ли право Корнелия Нинова да се кандидатира за трети мандат за лидерския пост. Това следва да бъде разисквано по време на отчетно-изборния интервал.

" Започва отчетно-изборният цикъл, на който ще чуем гласа на партията. Ще бъде изработен и доклад за успеваемостта на директния избор. Прекият избор не е отменян, той следва, само че ще има сериозен диалог в партията кой може да се кандидатира и кой няма право ", отговори Зафиров на въпрос дали Нинова ще бъде позволена още веднъж да се бори за поста.

 

През есента ще бъде директният избор на водач, а месец по-късно и конгресът на Българска социалистическа партия. " Конгресът ще бъде извършен до края на месец ноември ", увери Зафиров, като опроверга " още една неистина ", че пленумът цели да анулира директния избор.

 

" Относно това дали госпожа Нинова може да се кандидатира, моето виждане и на множеството членове, е, че тя има два цялостни мандата. Тук не виждам какъв спор може да има по тази тематика ", сподели Гуцанов и напомни формулировката от устава, която повелява ръководителят на Българска социалистическа партия да няма право на трети мандат отпред на партията.

По-рано пленумът на столетницата установи оставката на лидерката Корнелия Нинова и избра за краткотраен ръководител на партията до избора на нов Атанас Зафиров, доскорошен заместител на председателката. Така бе спазен уставът, съгласно който при премахване на водача се избира краткотрайно изпълняващ функционалностите му измежду зам.-председателите на Българска социалистическа партия.

Борислав Гуцанов беше излъчен за ръководител на парламентарната група, а Драгомир Стойнев ще бъде предлагането на социалистите за зам.-шеф на Народното събрание. Самата Нинова пропусна пленума, след който и публично тя към този момент не е ръководител на социалистическата партия.

 

" Решението на Изпълнителното бюро беше Нинова да влезе от София ", изясни Гуцанов и по проблема " Калоян Методиев ", като не скри, че то е било потъпкано от досегашната соцлидерка. Ден преди пленума Нинова подаде заявление до ЦИК, с което избра да влезе от Благоевград, с цел да може Калоян Методиев, втори след нея в листата в 25 МИР, да стане депутат. ИБ на Българска социалистическа партия е задължило още Драгомир Стойнев да влезе народен представител от Стара Загора, а самият Гуцанов – от Варна, само че и двамата са го спазили, сподели бъдещият ръководител на ПГ на " Коалиция за България ".

Инфо: svobodnoslovo.eu

Тагове: Атанас Зафиров БСП обединение в ляво Корнелия Нинова НС борислав гуцанов Драгомир Стойнев Калоян Методиев
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР