В края на предизборната кампания, през която участниците във вота

...
В края на предизборната кампания, през която участниците във вота
Коментари Харесай

ПАНИКА: Пирамидата Nexo изплаши партийните дарители

В края на предизборната акция, през която участниците във вота на 2 април събираха и харчеха пари за пропаганда, се оказва, че приходите им от дарения внезапно са паднали спрямо предходни избори.

На 579 928.45 лева възлизат общо направените парични дарения, демонстрира регистърът на Сметната палата, където се рапортуват финансите на партиите и обединенията. За съпоставяне – в края на акцията преди вота от 2 октомври м.г. политическите спонсори бяха дарили над 1.3 млн. лева Данните за сегашната акция са от през вчерашния ден следобяд, само че са задоволително показателния за сериозния спад.

Възможно е симпатизантите на партиите да са се стреснали от прокурорското следствие на криптокомпанията „ Нексо “. Около случая изникнаха данни, че чиновници на „ Нексо “ са дарявали обилни суми на политически сили. Това стана причина за тежки кавги в Народното събрание и даже за обвинявания в политическа корупция. В такава атмосфера е обикновено доста от донорите да се оттеглен. А политическите обединения би трябвало да разчитат на лични сили – държавни дотации и персонални средства на кандидатите за Народното събрание, написа „ Сега “.

Реклама

Най-големите спонсори, както стана всекидневно напоследък, фаворизират ПП-ДБ. Първите седем по величина дарения, възлизащи на общо 300 000 лева, са отишли точно в тази коалиция. Най-голямото единично подаяние е от 100 000 лева, като донорът е показал за източник на средствата персонални средства от заплати, дивиденти и бонуси. С останалите по-малки дарения общо ПП-ДБ е получила към 360 хиляди лева

Останалите обединения остават надалеч обратно. „ Левицата “ – коалиция на някогашни социалисти, е получила към 80 хиляди лева от поддръжници. „ Възраждане “ – към 50 хиляди, БВ – към 35 хиляди. Около 20 хиляди е събрала „ Заедно “ – съюз от партии, воден от някогашен фрагменти на Има Такъв Народ. Самата партия на Слави Трифонов регистрира едно подаяние от 700 лева Българска социалистическа партия е получила към 12 хиляди.

ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, както нормално, разчитат на държавните си дотации и нямат нито стотинка дарения, макар че се хвалят с многочислени поддръжници.

Бизнесменът и някогашен народен представител Веселин Марешки, който в този момент се състезава като самостоятелен претендент за Народното събрание, е заявил скромните 150 лева дарения.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР