В края на февруари Община Шабла прокопава 15-метров канал, който

...
В края на февруари Община Шабла прокопава 15-метров канал, който
Коментари Харесай

Кой и защо източи част от водите на езерото в Шабла?

В края на февруари Община Шабла прокопава 15-метров канал, който изпуска водите от езерото непосредствено в морето. Причината е сигнал от шефа на държавната резиденция край Шабла, че са се наводнили избените пространства. Природозащитници предизвестяват, че екосистемата в региона е в заплаха, тъй като равнището на водата е спаднало с метър.
 
„ Проблемът не от в този момент. Такова източване на езерото се случва непрекъснато. Водоемът няма потребност от такова изпускане. Това се прави за отводняване на някакви пространства. Голяма част от влажната зона е пресушена. Поради източването има увреждане на дюни. Опожарена е тръстиката, където птиците вършат гнезда ”, сподели пред NOVA Михаил Илиев от Българско сдружение за отбрана на птиците.
 
„ Това са зараждащи се дюни. Каналът е разкопан в размери към метър. Вследствие на морските талази той се е разширил. Ще бъдат подхванати дейности от страна на общината и каналът ще бъде затворен ”, съобщи шефът на РИОСВ-ВАРНА Христина Генова.
 
Според нея заплаха за екосистемата няма.
 
Вчера стана ясно, че по Оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) се отпускат близо 5 млн. лева за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, а РИОСВ-Варна ще бъде бенефициент на финансирането. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на инспекцията в предпазената околност Шабленско езеро в сряда, оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Проверката бе по наредба на министър-председателя Бойко Борисов.
 
На място министър Димов ревизира сигналите за обстановката на Шабленското езеро. При инспекцията той установи, че на процедура дейностите по понижаване на водните равнища не опонират на проекта за ръководство на предпазената околност.-->
 
Министърът посочи, че при избрани обстановки сходни дейности са възможни и уверил, че те са съветвани с Института по рибни запаси. Срокът, в който е трябвало да приключат, е преди 1 април. По този метод се чака езерото да се възвърне и да не се засегне размножителният интервал на рибите и птиците. Министър Димов беше безапелационен, че в тази ситуация дейностите са завършили преди края на февруари.
 
" Отварянето на езерото е станало в сектора с най-тясна линия сред морето и езерото за запазване на дюнните естествени местообитания ", сподели още той през вчерашния ден.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР