В края на 2018 г. цените на петрола се сринаха

...
В края на 2018 г. цените на петрола се сринаха
Коментари Харесай

Ще продължи ли спадът в цените на петрола през 2019 г.?

В края на 2018 година цените на петрола се сринаха с над 40% и в последните дни на декември, барел нефт вид WTI (бел. ред. американски лек недопечен петрол) се разменя на цени от към 46 $, а брент за под 55 $ за барел. Това са най-ниските стойности на „ черното злато " от август 2017 година

Като цяло петролът навлезе в 2018 година в положително въодушевление и продължи бичата инерция, набрана в последните две години. Цените на петрола набъбнаха след съглашението сред ОПЕК и Русия за стесняване на производството. WTI даже доближи 4-годишен връх от над 77 $ за барел, а брент удари 87 $.

В началото на октомври обаче обстановката се промени радикално. Цените на “черното злато ” се сринаха с над 20% и петролът бързо навлезе в мечи пазар.

Санкциите, наложени от президентът Доналд Тръмп върху петролната продукция на Иран, които на процедура тласнаха цените нагоре, станаха безсмислени, откакто през ноември президентът на Съединени американски щати направи изключение за 8 страни. Сред тях са някои от най-големите консуматори на ирански нефт, като Китай, Индия, Япония и Южна Корея.

След средата на октомври петролът означи най-лошата серия в историята си - 12 следващи губещи сесии. Изказванията на Доналд Тръмп в интерес на по-ниските цени на петрола също не оказват помощ на петролните бикове.

Всичко това се случи на фона на информациите, че Саудитска Арабия ще понижи добива си с 500 000 барела през декември. Веднага се заприказва и за реакция от страна на ОПЕК. Страните от картела прибегнаха до ново съглашение за понижаване на продукцията.

Очакванията за закъснение на международната стопанска система и свръхпредлагането може да продължат да тежат на цените на “черното злато ” и през 2019 година Анализаторите на Admiral Markets чакат цените на петрола да се намалят до 30-35 $ за барел през първата половина на идната година, след което може да забележим покачване назад до 70-80 $ за барел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР