В конферентната зала на Съдебната палата главният прокурор на България

...
В конферентната зала на Съдебната палата главният прокурор на България
Коментари Харесай

Пушките ще продължат да гърмят

В конферентната зала на Съдебната палата основният прокурор на България Сотир Цацаров даде конференция за резултатите от инспекцията за спазването и използването на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения (ЗОБВВПИ). Годината е 2014

© Анелия Николова Поредица произшествия през последните седмици - две убийства и най-вероятно самоубийство, още веднъж насочиха публичното внимание към контрола на оръжията в България.

Мъж, който в продължение на осем години нелегално е държал револвер у себе си, простреля брачната половинка си, която тормозел от години. Нищо че няма законно съображение оръжието да е в него. Нищо че е имало всички законни предпоставки Министерство на вътрешните работи да реагира (нарушена ограничаваща заповед) и да потърси оръжието.
Пиянска кавга в Септември, след която останали 126 гилзи, приключи с прострелян човек. Първата версия беше, че стрелецът е шестгодишно дете, което неизвестно по какъв начин е съумяло да се оправи с трите отбрани на револвера. После се обясни, че притежателят му и обвинен за стрелбата е локален водач на ГЕРБ, който също не би трябвало да има оръжие, тъй като и преди е имал проблеми с полицията.

Тъжен е казусът с 11-годишното дете от Стрелча, което най-вероятно се е простреляло с ловната пушка на татко си. По закон тя би трябвало да се съхранява по този начин, че единствено притежателят да стига до нея.

Общото сред тези случаи е, че са функционалност от очевидното отвращение на Министерство на вътрешните работи да реализира надзор върху оръжията. Ситуацията е още по-абсурдна, тъй като този надзор на два пъти през последните няколко години беше обект на щателна инспекция от прокуратурата. И какво от това? Данъкоплатците, които наливат над 1 милиарда лева в това министерство, не се интересуват какви са аргументите - липса на потенциал, несръчност или корупция, когато вследствие на неизпълнените служебни отговорности на полицейски инспектори остават трупове. А в последна сметка става дума за напълно официална активност - щом срокът или основанието за владеене са изтекли, Министерство на вътрешните работи просто би трябвало да прибере оръжието. Ако полицията и това не може да прави, какво да чакаме за всичко останало?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР