В кърджалийското село Скалище бродят духове. Това твърдят местните хора,

...
В кърджалийското село Скалище бродят духове. Това твърдят местните хора,
Коментари Харесай

Призраци плашат жители на кърджалийско село

В кърджалийското село Скалище бродят духове. Това настояват локалните хора, които се кълнат, че нееднократно са били пресрещани от призраци.

Стара легенда гласи, че преди доста години в селото се е чествала огромна женитба, когато ненадейно младоженците безусловно се изпарили, без да оставят никакви следи след себе си. По думите на локален овчар точно душите на въпросните младоженци витаели към селото, като се появявали на първо време в местността Шейтан кая.

Няколко мъже от селото събрали кураж и доближили призрачното място. Така те се натъкнали на остатъци от средновековна воденица, над която пък, съгласно поверията, тегнело ужасно проклинание.

Теренът към тази находка въпреки всичко бил изследван от експерти. Станало ясно, че напълно наоколо е имало тогавашно населено място и поради това се допуска, че блуждаещите души са на хора, открили се в миналото там.

Жителите на Скалище знаят безчет страховити истории от техни по-стари родственици. Една от призрачните митове споделя за прелестна госпожица с доста светли коси, която яздела бял кон. Тя плашела хората, защото постоянно била въоръжена с кървясъл меч и влизала по този начин в някакъв гроб.

 Призрачна Къща

Множеството разкази на очевидци станали причина учените да изследват тъкмо убежището на страховитата хубавица. Те намерили неголяма могила, на чийто връх имало гроб с камъни.

Неотдавна в този регион е намерено още едно старинно гробище. Това, което археолозите видели тогава, ги впечатлило извънредно. Погребаните трупове там били разсечени на части.

На мястото разкрили заровена млада жена, чиято глава била отсечена и сложена до тялото ѝ. Други от труповете били затрупани с камъни. Хората от селото допускат, че заровените са били анатемосани и не са можели да се върнат в Скалище.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР