В журналистът проследява действията и бездействията на властите: 20 септември

...
В журналистът проследява действията и бездействията на властите: 20 септември
Коментари Харесай

„Шокиращо замитане“: Разследване на Генка Шикерова за действията и бездействията на властите с Vera Su

В журналистът наблюдава дейностите и бездействията на управляващите:

20 септември 2021 година Час и половина след среднощ транспортен съд, плаващ под панамски байрак в български териториални води, се отклонява от курса и в продължение на два часа се движи с цялостен ход непосредствено към брега.

На идната заран в обществените мрежи се появява информацията, че товарен транспортен съд Vera Su се е забил в скалите край естествен резерват Яйлата. На борда му има 3300 тона азотен тор.

Ситуацията щеше да наподобява като морски случай, при който след сходно събитие има разумна поредност от аварийно-спасителни дейности. Но не и в този случай.

Служебният министър на превоза Христо Алексиев разгласи дейностите на Морска администрация като бойкот. Причината са серия от съмнителни дейности и бездействия на институциите по наблюдаване и надзор на морския трафик.

В събота обстановката стана сериозна. Корабът стартира да потъва. Той се наклони и в едната си част легна на дъното. В хамбара му стартира да нахлува вода и съгласно специалисти към този момент има действителна заплаха плавателният съд да се пречупи.

Движението на корабите се следи с навигационни системи в действително време. Корабът Vera Su се е движел по направление от Украйна към Варна. В ранните часове на 20 септември той към този момент е в български териториални води. Корабът поема курс непосредствено към брега и повече от два часа дежурният на вахта не подхваща дейности за смяната му.

Всичко това се вижда на екраните на дирекцията, която се занимава с управлението на корабния трафик. Дежурните на брега би трябвало да са в контакт с дежурните на кораба. Известно е, че в тази ситуация също е почнало така наречен кряскане на кораба.

“Когато се вижда, че няма връзка, е обикновено един катер на гранична полиция да отиде и да ги спре”, сподели служебният министър на превоза Христо Алексиев пред публицисти предходната седмица. Той дефинира дейностите на Морска администрация в рецесията с кораба като бойкот.

Според ръководителя на дирекцията за управление на корабния трафик кап. Милен Тодоров обаче времето, в което е било изрично ясно, че корабът се движи на цялостна скорост към брега, е било 20 минути. Това е видяно, откакто корабът е пропуснал да направи поворот.

“Дори и повече време да имахме, в случай че корабът не се ръководи от човек на борда, той е неуправляем. Нашият оператор е уведомил гранична полиция и военните”, сподели Тодоров.

Какво не е направено в точния момент

В поредицата от дейности, които следват, се губят отговори на основни въпроси, които към този момент не могат да бъдат дадени. Не е ясно кой е бил на вахта, къде е бил в този миг и в какво положение се е намирал. Няма информация и за правоспособността на екипажа.

Това, което е известно, е, че никой от екипажа не е разпитан, както и че не са конфискувани документите на кораба. На 13-я ден от засядането на кораба служебният министър Христо Алексиев сподели, че ще се подхващат дейности за разпит на екипажа.

“Компетентните институции е трябвало да вземат проби на тези хора”, сподели служебният министър на превоза. Това обаче не е било направено незабавно след случая. За първи път български представители са се качили на борда на Vera Su на третия ден след случая.

Проверката и вземането на проби е трябвало да бъде проведено от Гранична полиция в нощта на случая, споделиха от Министерство на превоза. За първи път български представители са се качили на борда на Vera Su на третия ден след случая. Свободна Европа не получи отговор на въпроса дали това е направено.

“Моряците са на плавателния съд и няма достъп до тях”, споделиха на конференция в петък от Окръжна прокуратура – Добрич, които започнаха следствие. Документите също към момента са на борда на Vera Su.

“Корабният дневник се взима неотложно в сходни ситуации”, сподели за Свободна Европа юристът по морско право Владимир Владимиров.

“Най-странното е, че не са взели документите на кораба и не са разпитали капитана. Нека да помислим в този момент, дали корабният дневник не е пренаписан към този момент няколко пъти!,” сподели Владимиров.

Според него това е трябвало да се случи на втория час.

“При риск за природата се работи неотложно. Кодексът на комерсиалното мореплаване разказва пълномощията на морска администрация в сходни ситуации”, сподели юрист Владимиров.

Той изясни, че откакто заседне транспортен съд на брега, се ползват три конвенции - за избавяне, за отбрана на околната среда и за отбрана на екипажа. Освен това в съответния случай е използвана и Конвенцията за отбрана на Черно море от замърсяване, в която е регламентирано, че “ако ти нямаш опция да реагираш, се обръщаш към съседите”.

България не просто не се е обърнала за помощ към Турция или Румъния, а на 24 септември Морска администрация оповестява, че не приема оферти към оня миг проект на корабособственика за изтеглане на кораба.

Според информация на Maritime.bg притежателят е изпратил няколко оферти, които са били отхвърлени. Едно от тях е било активиране на плиткогазещи кораби от Турция и от Украйна.

Междувременно на корабособственика е даден период от един месец да изтегли кораба. Всичко това на фона на прогнозите за неприятно време и заплаха от разтрошаване на кораба.

Разтоварване с каквото има

И в случай че бездействието на българските управляващи в продължение на седмица наподобява съмнително, то дейностите по разтоварване на товара на кораба се трансфораха във фарс.

В късните часове на седмия ден от засядането на кораба Maritime.bg разгласява известие:

“В 21,34 ч. на 27 септември стартира разтоварване на заседналия край Яйлата моторен транспортен съд Vera Su с грайфер за инертни материали”. От публикуваните фрагменти се вижда по какъв начин, поради несъответствуващото съоръжение, азотният тор се изсипва непосредствено в морето.

Това се случва обратно на утвърждения проект за пакетирането му в торби с съдържимост от 1 звук.

“Те имаха една технология за разтоварване, само че без да пита са решили да приложат друга”, сподели служебният министър на превоза и последва уволняване на шефа на “Морска администрация” Живко Попов.

На осмия ден от засядането на Vera Su за първи път беше изработен опит за евакуиране на кораба. Неуспешен.

Ден по-късно всички действия бяха прекратени поради неприятното време.

От самото начало на рецесията службите към Министерство на околната среда и водите (МОСВ) наблюдават за качеството на водата в региона. В деня след несполучливия опит за претоварване, когато огромна част от разтоварваното количество попадна във водата, от Басейнова дирекция " Черноморски регион " регистрираха, че количеството на азотни съединения в региона е четири пъти над нормата.

Служебният министър на околната среда Асен Личев издаде заповед за неотложно прекъсване на разтоварването " заради възникването на непосредствена заплаха от замърсяване на акваторията на Черно море ".

В събота, пред потъващия транспортен съд, Личев сподели, че заплаха няма.

" При съществуването на неспокойствие и на течение съм сигурен, че няма да има измиране на живи организми ".

Щетите са факт

“Чакаме този сезон цяла година - краят на септември, октомври и ноември. Това е времето, когато ловим риба. Съсипят ли морето в този момент, приключваме”, сподели за Свободна Европа Емил Милев, който е ръководител на риболовно съдружие “Черноморски изгрев”.

“Риба има, а мястото, където е затънал корабът, са най-хубавите ни райони”, изяснява той. Негативните последствия за риболовците обаче са факт.

“Вече всички знаят, че тук има затънал транспортен съд, претрупан с изкуствена тор”, споделя Милев.

“Започнахме да даваме сигнали през цялото време, тъй като на това място, по това време на годината и с тази позиция на кораба би трябвало да се работи в границите на два-три дни”, сподели за Свободна Европа Георги Гавазов, който има компания за лов на риба. По думите му доста хора са предложили безплатна помощ по всички вероятни способи.

“Морска администрация прояви шокираща индиферентност и нямам рационално пояснение за какво. Те можеха да имат единствено позитиви от дейностите си”, сподели Гавазов.

По думите му от самото начало е имало “шокиращо замитане на нещата”, което е необяснимо.

“Твърденията, че ние не можем да се оправим с Vera Su, не са правилни. Ако всичко беше почнало незабавно, щяхме да сме не запомнили за инцидента”, сподели Александър Тодоров от Maritime.bg.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР