В историята на българската литература са добре известни начинанията по

...
В историята на българската литература са добре известни начинанията по
Коментари Харесай

Поезията под микроскоп

„ В историята на българската литература са добре известни начинанията по каталогизиране на настоящата литературна продукция за избрани календарни години, намерили своите първи печатни изявления в авторитетни периодически издания. Като жест точно на такава традиция, в списание „ Страница “ започнаха да се появяват годишни обзори на прозата и поезията от началото на новия 21-ви век “, написа в уводните си думи „ За тези страници “ Гергина Кръстева. Тя прави от 2012 година такива годишни обзори на българската лирика на страниците на списанието.

 Закономерно те се появиха като втора книга на Сдружение „ Литературна къща “, Пловдив, което издава и сп. „ Страница “. Получила се е доста забавна и потребна книга „ Гласове и страници от през вчерашния ден “. Редовните му читатели ще видят, че, събрани в едно книжно тяло, тези рецензии получават още качества. Те се сговарят, дебатират едни с други, обрисуват една по-цялостна картина на българската лирика, показват имена и трендове, издателски практики, състезания и награди.

Разбира се, малко хора си дават сметка, че да се наблюдава тази литературна продукция от към 300 стихосбирки (вижте библиографията в края на книгата), да се напишат текстовете за тях, да се обобщят обособените години е непосилен труд и надълбоко познаване на литературния подтекст, на литературната традиция, както и благоприятни условия за надзъртане в литературното бъдеще. 

Бавна, самотна и сложна е работата на литературния „ наблюдаващ “, микроскопска и без упования за благодарности. Но би трябвало да благодарим на доцент доктор Гергина Кръстева за напъните и всеотдайността, довели до книгата ѝ „ Гласове и страници от през вчерашния ден “, тъй като по думите на проф. Никола Георгиев, който цитира – „ положителната литературна история освен разказва литературния развой, само че и се включва в него, става част от него “. Страниците от „ през вчерашния ден “ след време ще са част от литературната ни история.

Чуйте Гергина Кръстева.

Снимки – сп. „ Страница “ и bulgarianhistory.org
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР