В интервю за По света и у нас заместник-министърът на

...
В интервю за По света и у нас заместник-министърът на
Коментари Харесай

Александър Манолев пред БНТ: България може да се възползва от Брекзит

В изявление за " По света и у нас " заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев видя в излизането на Англия от Европейски Съюз опция за повишаване на задграничните вложения у нас, без значение дали ще се стигне до Брекзит с или без съглашение. От експорт предходната година българските компании са спечелили повече от 53 милиарда лв..

Излизането на Англия от Европейския съюз няма да засегне съществено външотърговската политика на страната ни, тъй като износът към Обединеното кралство заема едвам 2,5% от общия размер на експорта ни.
Александър Манолев: Брекзит дава благоприятни условия във връзка с нахлуване на вложения в България, на компании, които са обмисляли да влагат във Англия или имат производства във Англия, тъй че да запазят вложенията си в общия европейски пазар, а България е измежду най-привлекателните страни във връзка с вложения.
По данни на икономическото министерство към този момент 60% от шведските компании от нас са декларирали, че ще уголемяват вложенията си и производствата си у нас. Същите прогнози дават и компаниите от Германия и Италия.
Когато приказваме за експорт, огромно значение има и структурата на износа - от ден на ден изнасяме подготвена продукция, приключени артикули и услуги, т.е. България към този момент не е донор на първични материали, за жалост, помним такива години.
Общият размер на изнесената от България продукция през предходната година е на стойност над 53 милиарда лв..

Износът на България към страните членки на Европейския съюз нараства за поредна година и доближава 35,5 милиарда лв., което е растеж с 9,7% по отношение на 2017 година Основни търговски сътрудници на страната остават Германия, Италия, Румъния и Гърция.

Секторите с максимален дял в износа са автомобилния, фармацевтичната индустрия и производството на машини.
Близо 7 милиарда лв. е износът в бранша Машиностроене, където имаме и обичаи, от ден на ден се ориентира износът към артикули с висока добавена стойност, което е извънредно значимо и приказва положително за българската стопанска система.
И до момента в който износът към Европейските страни от България се усилва - този към третите страни понижава с 12,5% през 2018 година и доближава до 17,5 милиарда лв.. Основни търговски сътрудници остават Турция, Китай, Съединените американски щати и Сърбия.

Турция е и измежду страните, които попадат в топ 10 на най-големите за България пазари.
Другата забавна наклонност е, че Китай е все по-близо до топ 10, което демонстрира, че българският бизнес е задоволително деятелен, с цел да може да преодолее тези дистанции и да бъде конкурентен даже на далечния азиатски пазар.
От икономическото министерство чакат макар прогнозите за застоялост на европейската стопанска система, износът от България да продължи да пораства и през 2019 година като доближи 59 милиарда лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР