В Художествената галерия Николай Павлович в Свищов бе открита изложбата

...
В Художествената галерия Николай Павлович в Свищов бе открита изложбата
Коментари Харесай

Алековите празници в Свищов започнаха с изложба

В Художествената изложба " Николай Павлович " в Свищов бе открита изложбата " Бай Ганьо в карикатурите на Стайко Николов ". Тя се провежда от фонда на галерията във връзка 161 години от рождението на Алеко Константинов, чийто роден град е Свищов, и може да се прегледа до 16 февруари.
В експозицията са събрани 36 карикатури на Стайко Николов, изпълнени основно с туш и перо. Те са особено подбрани, с цел да кореспондират с творчеството на Щастливеца. Творбите отразяват визията на създателя за литературния воин Бай Ганьо, който е главен персонаж в хумористичните рисунки. Сред тях са " Бай Ганьо на женитба ", " Бай Ганьо дава изявление ", " Бай Ганьо - парламентарист ", " Бай Ганьо в двореца " и други
Стайко Николов Стайков (1926-2017) е роден в Свищов, където приключва главно и висше обучение. Докато учи, се занимава интензивно с рисуването на карикатури, след което работи като художник към Консервния комбинат " Република ", Стопанската академия " Димитър А. Ценов " и " Свилоза ". Има над 20 независими изложения, участия в биеналета на карикатурата в Белгия и Германия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР