Джейн Ан Филипс спечели Пулицър“ с романа Night Watch (Нощна

...
Джейн Ан Филипс спечели Пулицър“ с романа Night Watch (Нощна
Коментари Харесай

Зашеметяваща хроника на оцелели от войната и последиците ѝ. Романът, който спечели Пулицър

Джейн Ан Филипс завоюва „ Пулицър “ с романа Night Watch („ Нощна стража “), който е третият от трилогия за войната. Преди него тя написа Machine Dreams („ Машинени фантазии “) за последствията от Втората международна война и войната във Виетнам върху американско семейство и Lark & Termite („ Чучулига и термит “) за Корейската война. Тя стартира да работи върху Night Watch преди осем години и открива паралел сред Гражданската война в Съединени американски щати и съвремието, написа Българска телеграфна агенция.

„ Гражданската война към момента има огромен отпечатък в тази страна “, споделя тя, представена от Асошиейтед прес. „ Надявам се, че хората ще могат да четат художествено произведение, като оставят настрани политиката, и да почувстват какво са претърпели предците ни по това време. “

Романът Night Watch e за майка и щерка, които търсят леговище след войната в подслон за душевно заболели и последователно се възвръщат от контузиите. Той е разказан на уеб страницата на премиите „ Пулицър “ като вълнуващ и точно направен, „ зашеметяваща хроника на оживели от войната и нейните последствия “.

Филипс употребява поетичен език и напрегната сюжетна линия, с цел да отрази темитe за скръбта, контузията и паметта. Езикът й е преносен и нищо не е разказано в дословния смисъл. Изтормозеният боец се трансформира в „ рой тъмни стършели, попаднали в кална килия, спящи в стаята си преди нощната инспекция “, а детска ръка е разказана като „ сплескан молец върху голямата черна врата “. Този поетичен език забулва травматичните мемоари на многочислените герои на романа, написа „ Харвард Кримсън “, вестник на Харвардския университет.  Тя подрежда думите плътно и постоянно лирично, преплита физическите облици на хората, действието и сетивността. Така реализира хипнотизиращ резултат.

Джейн Ан Филипс е родена в малко градче в Западна Вирджиния през 1952 година Завършва университета на Западна Виржиния и университета на Айова. Работи като академични учител, в това число в Харвардския университет, Бостънския университет, а в този момент в университета Рътгърс. 

През средата на 70-те години на предишния век обикаля страната, като се устоя с краткотрайна работа. Това повлиява доста на творчеството й. Първия си алманах с разкази издава през 1976 година Третият Black Tickets ( " Черни билети " ) й носи популярност и награди. В него написа за самотата, алиенацията и несполучливото търсене на благополучие. 

Първия си разказ Machine Dreams Джейн Ан Филипс издава през 1984 година Той е приет за удивително достижение. Следват още пет романа. 

Джейн Ан Филипс е финалист за американската Национална литературна премия и Наградата на литературните критици в Съединени американски щати. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР