В Хасково протестират срещу застрояване в местността Ямача, съобщава bTV.

...
В Хасково протестират срещу застрояване в местността Ямача, съобщава bTV.
Коментари Харесай

Хасково се вдига на протест заради застрояване на емблематична местност

В Хасково стачкуват против застрояване в местността " Ямача ", оповестява bTV.

Кметът Станислав Дечев упорства да се провежда локален референдум за бъдещето на гората, чието застрояване към този момент е почнало. Теренът, продаден от страната преди 20 години, е в знакова за хасковлии околност , което предизвика недоволството на хората.

Предвижда се на мястото на подготвителните стадиони да бъде построен жилищен квартал.

Още през 2008 година теренът с повърхност от близо 40 дка е парцелиран и вкаран в проекта на Хасково като жилищен квартал. Той е бил държавен и приватизиран през 2000 година Въпреки че по документи са били ниви, в реалност той обгръща гора и помощни стадиони за футбол.

В момента върху него към този момент е почнал градежът на една къща. Разрешителното е издадено през септември 2019 година Местните обаче упорстват общината да стартира договаряния със притежателя на терена за противоположното му изкупуване.

Земята се разпродава парче по парче от притежателя напълно законно, което поражда неодобрение измежду жителите.

Протестиращите показват, че има три казуса - състезателен, екологичен и инфраструктурен. Искането им е покупко-продажбите да бъдат ревизирани, а притежателят да бъде овъзмезден.

От своя страна кметът на Хасково е склонен да стартира договаряния със притежателя, в случай че това бъде утвърдено на локален референдум.

Със случая се ангажира и омбудсманът Диана Ковачева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР