В гръцката партия СИРИЗА никога не е скучно. Откакто през

...
В гръцката партия СИРИЗА никога не е скучно. Откакто през
Коментари Харесай

Каселакис - политикът, който сякаш падна от небето

В гръцката партия СИРИЗА в никакъв случай не е скучно. Откакто през 2008 година харизматичният Алексис Ципрас оглави Коалицията на радикалната левица, както е цялостното име на партията, тя потегли по собствен път, включващ победи, загуби и разделения. 

СИРИЗА продължава да е единствената крайнолява партия, управлявала в европейска страна - в интервала 2015-2019 година по време на тежката дългова рецесия. На парламентарните избори през юни тази година партията се сгромоляса от 31 на 17 %, а Ципрас подаде оставка. В трагичните седмици по-късно четирима се кандидатираха за поста му, като най-големи шансове имаше 38-годишната Ефи Ахциоглу, някогашна министърка на труда и обществената политика. 

Каселакис - политикът, който като че ли падна от небето

Но в края на август като че ли от нищото се появи и пети претендент. Стефанос Каселакис е единствено на 35 години, бизнесмен, живял допреди няколко седмици в САЩ и намерено хомосексуален. Само за месец той съумя да надделее и завоюва 56 % във вътрешните избори за идващ водач на СИРИЗА. " Днес победи светлината ", съобщи Каселакис в неделя вечер. И даде обещание да построи една " необятно демократична партия, която ще промени страната ". Каселакис е уверен, че на идните избори ще победи " Нова народна власт "  на премиера Кириакос Мицотакис. 

Но по какъв начин Каселакис съумя да се наложи? На първо място, основен е регламентът, по който се излъчва водач. Всеки член на СИРИЗА има право да гласоподава. Тази процедура ползват от години и другите водещи партии като ПАСОК и " Нова народна власт ". В неделя 135 000 души гласоподаваха за новия водач на Коалицията на радикалната левица. Алексис Ципрас също спомогна за успеха на Каселакис. Макар той да резервира индиферентност, доста от последователите му бяха уверени, че би предпочел новобранеца Каселакис. 

Но също така Стефанос Каселакис предложи на последователите на партията нещо напълно ново - той съумя да въплъти вярата, че Мицотакис може да бъде надвит, а СИРИЗА да се върне на власт. Не като партия на радикалната левица, а на прогресивния център. 

И четвърто - Каселакис разчиташе на една доста съвременна и мощно ефикасна акция в обществените мрежи. Външният му тип и излъчването му също помогнаха - той е млад, висок, наподобява добре, има лъчезарна и излъчваща непорочност усмивка, също така гледа хората право в очите. 

Предприемач, последовател на демократите в Съединени американски щати

Биографията на Каселакис също буди интерес: той е следвал интернационалните връзки и финанси в Пенсилванския университет. Привърженик е на демократите и даже оказва помощ в предизборната акция на Джо Байдън. Работил е в " Голдман Сакс "  и е създател на корабна компания. Биография, която сигурно не звучи като най-предпочитания профил на гръцката левица, само че пък евентуално би помогнала на СИРИЗА да се трансформира в партия на прогресивния център. 

Стефанос Каселакис е медийна звезда в ГърцияСнимка: Rafail Georgiadis/Eurokinissi/ANE/picture alliance

През последните седмици Каселакис се трансформира в медийна звезда. Телевизии и вестници демонстрираха по какъв начин оказва помощ в кухните навън в наводнените региони, демонстрираха го и в опожарената гора в Еврос, бяха излъчени и фрагменти по какъв начин Каселакис излиза от спортната зала и даже по какъв начин разхожда кучето си. Медийната нервност стигна до такава степен, че даже роднините му бяха поканени по малките екрани - брат му, татко му, майката на колегата му, далечни родственици, даже една баба, която се оказа измислена. Хората започнаха да приказват за " феномена Каселакис ", а той отговори: " Не съм феномен, а гласът на обществото ".

Предразсъдъци, табута и провокации

Стефанос Каселакис разруши и едно огромно табу за гръцкото общество. Той свободно приказва за хомосексуалността си и взаимния живот с колегата си Тайлър Макбет в Съединени американски щати. В речта за успеха си дори му благодари. По-голямата част от гръцкото общество и също огромна част от медиите обаче са мачистки и хомофобски настроени. Това се видя през последните седмици, когато Каселакис стана жертва на редица хомофобски офанзиви, а съперниката му Ахциоглу - на сексистки обиди. 

Новият водач на СИРИЗА е изправен пред няколко провокации - да реформира партията си и да предотврати вероятно разделяне в нея, както и да се потвърди в гръцкия политически живот. Но той е изправен и пред различен сериозен проблем - към този момент е ръководител на най-голямата опозиционна партия, само че до изборите през 2027 година няма да има глас в Народното събрание. Затова и неговият предходник Алексис Ципрас му пожела тъкмо това, от което се нуждае.  " Късмет! "

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР