В годините, във вековете, винаги когато е имало някаква криза,

...
В годините, във вековете, винаги когато е имало някаква криза,
Коментари Харесай

Найден Тодоров: Истинската криза ще настъпи след извънредното положение

В годините, във вековете, постоянно когато е имало някаква рецесия, изкуството е било в напредък. Дори по време на война е имало концерти. Но тази рецесия е нещо ново, тъй като сега това, което минимум се чака от хората е да бъдат дружно. А нашата работа е предопределена тъкмо по тази причина – да събираме дружно хората, да ги караме да се усещат, че са дружно и всичко това сега не работи. Това съобщи в изявление за БГНЕС шефът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров. Той сподели, че културата е най-силно ударена от пандемията.

„ Хората, които се занимават с изкуство, изключително музикантите, творят за другите хора. Те не го вършат за себе си. Един ваятел може да се затвори в своето ателие и да работи, един публицист може да направи същото, само че музикантите свирят за хората. Ние сме едни от най-силно ударените от това, което се случва. Дори да нямаше изключително състояние щеше да се наложи да избираме сред това да творим за хората и да ги сложим в обстановка на заплаха за здравето им. В момента сме в една много неизгодна позиция с нашата специалност “, уверен е маестрото и добави, че макар тежката обстановка в страната, заплатите на музикантите не са спрени.

Попитан какво чака да се случи след анулация на изключителното състояние, той е безапелационен, че точно тогава ще настъпи същинската рецесия.

Наред с отменянето и отлагането на планувани концерти на световноизвестни актьори като Шломо Минц, Евгени Божанов, Шарл Дютоа, Камий Тома, Светлин Русев, маестро Тодоров откроява други два основни казуса.

„ Това, което ни тормози са две други неща. От една страна сега, в който завърши това изключително състояние ще настъпи същинската рецесия – икономическата. Ние не знаем по какъв начин ще се отрази тази рецесия на изкуството. Всеки сходен миг на рецесия връща индивида назад към животинското, а изкуството тегли индивида в напълно друга посока. Ще се окаже в един миг, че изкуството ще бъде за доста хора на назад във времето. Това ще бъде един тежък миг за доста хора. Надявам се ние да го преодолеем относително по-лесно “, не губи вярата си шефът на филхармонията.

И прибавя: „ Другият миг, който не е за подценяване е, че с приключването на изключителното състояние, ние не знаем какво ще е положението на хората. Този наслагван през месеците боязън хората да бъдат дружно. Тук приказваме за една зала с 1100 места и изобщо не знаем по какъв начин те ще отреагират на опцията да бъдат дружно в залата, толкоз скоро, след тази пандемия. А ние подвластен от това, защото образованието, опазването на здравето и културата са на делегиран бюджет и неналичието на аудитория в залата може да се окаже пагубно за нашето битие “, акцентира маестрото.

Той разяснява, че в случай че хората изберат страха пред вярата тогава доста от плановете, които приготвя Софийската филхармония могат да пропаднат.

„ Ние работим с актьори от чужбина, които вършат своите проекти напред в бъдещето, някои от тях с доста години отсега нататък. Много от тези концерти, които предстоят в идната половина на годината са договаряни преди 2-3 години. Често договореностите включват, че ние сме длъжни да осигурим на тези хора, освен идеалните условия за работа, само че и публиката, която да ги слуша. И в случай че ние не успеем да напълним залата за техните концерти съществува заплахата те просто повече да не желаят да дойдат в България “, съобщи маестро Тодоров.

„ Сега сме в една забавна обстановка – от една страна желаеме да създадем нещо за хората, а въпреки това, не знаем по какъв начин ще реагират на това нещо по отношение на всичко, което се случва сега. За нас остава вярата, че хората няма да са изгубили човешкото в себе си, това което ги тегли нагоре към развиването, и че тази рецесия, по-скоро ще е изострила тяхната потребност за красивото, положителното и потребността за изкуство. Точно с тази вяра, ние приготвяме и идващия ни сезон, който в случай че няма огромни изненади от ръководещите на България, се надявам да бъде един деликатес за нашата аудитория “, разкрива опасенията и очакванията си той и прибавя, че ще има отлив на аудитория от залата, тъй като доста хора ще изпитват боязън от това да бъдат с други хора. За него обаче е значимо да се види в каква степен ще е този отлив и какъв брой бързо хората ще съумеят да преодолеят този боязън.

А до тогава музикантите ще продължат да влизат в домовете на своите фенове чрез онлайн концертите, които филхармонията им подарява.

„ Още преди две години и половина започнахме да излъчваме наши концерти онлайн, само че ги излъчвахме в една специфична платформа против възнаграждение. Основният акцент за нас не беше онлайн излъчването на концертите, а живото осъществяване и наличието в концертната залата. В сегашния миг сме принудени от събитията да дадем нашата дан, да помогнем на хората да се оправят с това състояние. Ролята на изкуството е да кара хората да се усещат по-добре, да ги кара да имат повече вяра, да разсънва в тях положителното. Затова взехме решение да излъчваме гратис нашите концерти в това число и записи на най-хубавите ни концерти от последните години, с цел да могат хората да запазят чувството за нормалност и да не губят вяра, че това нещо ще премине и още веднъж ще се върнем в един по-истински живот “, декларира Тодоров.

Маестрото ни твърди, че са се постарали да предложат богато многообразие от музикални осъществявания.

„ Постарали сме да обхванем цялостния набор на класическата музика, с цел да може всеки един човек в тази рецесия да откри себе си в някой от тези концерти и да му дадем опцията да усети вярата, която музиката дава. През миналата седмица излъчихме музика от Макс Брух, Антон Брукнер, преди този момент имахме музика от Лудвиг ван Бетовен. Сега предстоят два концерта с българска музика, единият с творби от живи композитори, а другият с музика от типичен български композитори. Също по този начин и във връзка идните великденски празници ще излъчим „ Реквием “ на Джузепе Верди. Ще пуснем също по този начин и едно произведение, което е с двойно обръщение. Това е месата на Карл Дженкинс „ Въоръженият човек “. Тя е за мир. Въпреки, че не сме във война сега, ние се намираме в едно съвсем военно състояние. Ние се борим с един незабележим зложелател. Тази меса има двойно обръщение, тя желае да ни подсети да бъдем, първо, хора, и да не забравяме да бъдем индивиди “, изяснява той и прибавя, че ще бъдат излъчени концерти с осъществявания на творби от Моцарт, Шостакович и други

Тодоров разяснява, че онлайн концертите се радват на голям интерес и те се гледат от десетки хиляди. Той се надява, че след пандемията ще влязат и доста хора, които са преоткрили хубостта и магията на тази музика и ще прекрачат прага на зала „ България “ за първи път. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР