В ерата на социалните мрежи завладяващите изображения могат да се

...
В ерата на социалните мрежи завладяващите изображения могат да се
Коментари Харесай

Снимките на „синя лава“ не са това, което изглеждат – ето защо

В ерата на обществените мрежи завладяващите изображения могат да се разпространят безусловно като горски пожар – за секунди.

Скорошна сензация в X (познат до момента като Twitter) служи като увещание, че не всичко, което виждате, е такова, каквото наподобява. Особено когато става въпрос за света на науката.

Две фотоси, които общо събраха над 188 000 гледания (към момента на писане), показващи синя лава, изригваща от вулкан в Етиопия, бяха научно оценени.

Какво е „ синя лава “ от научна позиция?

Въпреки че самите изображения са същински, те не изобразяват феномена, който настояват, че демонстрират. Противно на общоприетото разбиране, че тези фотоси са снимали „ синя лава “, синьото оцветяване не се дължи на разтопена канара.

Вместо това материалът, който наподобява изригва с небесносин цвят, в действителност е възпламенен газ, обзет от пламъци, съгласно Snopes – уеб страница за фактчекинг.

„ Тези сини пламъци са [създадени] от изгаряне на серен диоксид “, споделя истинският фотограф Оливие Грюневалд, който прави фотосите през 2014 година

Огненият театър може да се види на определени места, където вулканичните газове влизат в контакт с открит пламък, създавайки хипнотизиращо образно изображение.

Освен това беше разкрито, че едно от изображенията е направено в Индонезия на известния вулкан Kawah Ijen, който излъчва сини пламъци от епохи.

Другата фотография, за която се допуска, че е снимана в Етиопия, изобразява хидротермалното място Dallol, ситуирано в депресията Danakil.

Устойчивите сини пламъци на Kawah Ijen, необичайност в международен мащаб, са завладели както учени, по този начин и авантюристи. От друга страна, лазурните пламъци, следени в хидротермалния обект Dallol, се демонстрират единствено при избрани условия.

Хидротермални обекти против вулкани

Хидротермалните обекти са неповторими геоложки места, където нагрятата вода взаимодейства със скалите и минералите на земната повърхнина, освобождавайки разнообразни разтворени субстанции.

Въпреки връзката с вулканичните райони, хидротермалната интензивност може да се прояви в разнообразни геоложки контексти, освен при вулканите.

Един от най-известните образци за хидротермално място е Националният парк Йелоустоун в Съединени американски щати, прочут със своите гейзери и горещи извори.

Old Faithful е един от най-забележителните гейзери в парка, прочут с постоянните си изригвания, които изстрелват вода и пара високо във въздуха.

Големият призматичен извор е друго емблематично място, характеризиращо се със зашеметяващите си цветове, дължащи се на микроби, които виреят в богатата на минерали гореща вода.

Хидротермалната интензивност в парка не е директно обвързвана с вулканичната активност, макар че той е ситуиран на върха на супервулкан.

Просто казано, хидротермалните особености на Йелоустоун са резултат от местоположението на парка над калдерата Йелоустоун – солидна вулканична система.

Топлинният източник на калдерата способства за хидротермалната интензивност. Все отново главната причина е взаимоотношението сред подземните води и топлината от вътрешността на Земята.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР