В едни мътни води се движим. Това казва за ситуацията,

...
В едни мътни води се движим. Това казва за ситуацията,
Коментари Харесай

Туроператори в ситуация на зараза: Работим в мътни води

В едни мътни води се движим. Това споделя за обстановката, в която работят представителите на туристическия бизнес, сега поради разпространяването на ковид Мария Костова, ръководещ шеф на " Сън сприй травъл партнър ". Нейните думи могат да обобщят всеки диалог с туроператор - от тези, които приказват по проблемите. Други отхвърлят с аргумента, че клиентите им реагират с суматоха на всичко написано в медиите.

Този път обаче мътните води не са липса на съответно законодателство единствено в България. Липсват регламенти и в цяла Европа, тъй че работещите в бранша не пробват интуитивно да намерят верния път - да връщат пари доколкото могат, да пренасочват за по-късна дата, да не събират такси при смяна, които при естествени условия биха събрали. Националната специфичност е, че институциите не реагират еднопосочно и с изявите си насочат разнообразни послания към хората.

Отказите от пътешестване са неизбежни

Ситуацията е невиждана. Има отводи, това е неизбежно, към този момент не считаме това за някаква вест. Същевременно има нови резервации, има и противоположна реакция - хора се обаждат да питат със боязън дали няма да отпадне обещано пътешестване, тъй като са мечтали за него. Това споделя Даниела Стоева, ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА) и шеф на " Тандем травъл ".

При нас в последно време има единствено анулации освен това за много дълъг интервал напред, споделя пред " Дневник " Мария Костова. Компанията, която управлява, работи единствено с фирмени клиенти.

Казва, че повода за анулациите главно са две - анулирани голям брой интернационалните конгреси и други събития, а някои от клиентите, които имат централи в чужбина, имат от тях публична възбрана да пътуват. " Правим каквото можем с самолетните компании и хотелите (за да се върнат парите на клиентите - бел. а.), само че всичко е доста субективно ", изяснява тя. " Няма правилник, който да споделя какво да се прави ".

Регламент няма, застраховки също

Проблемът с това клиентите да анулират свое пътешестване, само че да си получат и парите, които са дали към този момент за него, се състои в това, че действително като се изключи Китай, няма друга страна, за която да е оповестена изключителна обстановка, която да задължава на процедура фирмите да връщат пари на клиентите. Не са затворени и границите на България, изясняват туроператорите.

Съществуващите и в България застраховки " Отмяна на пътешестване " влизат в деяние при съответни обстановки, които не включват тази с ковид - при гибел в фамилията, при ненадейно заболяване, което не е хронично, при загуба на работа и няколко сходни обстановки.

 Туроператори в обстановка на болест: Работим в мътни води
© Rahel Patrasso, Reuters

При това състояние единственият правилник за връзките сред клиентите и туроператорите остават техните контракти. А в тях е планувано цялостната сума на пътуването да се върне, в случай че анулацията е по самодейност на уредника на пътуването. В останалите случаи има такси, които клиентът дължи. Те са % от платената сума и са толкоз по-високи, колкото по-близо е датата на отпътуването.

Институциите не оказват помощ с изявите си

Покрай цялата история, която докара до под паника прояви в цялото общество, потребителите започнаха да научават какви права имат, счита Стоева. Посочва, че несъмнено не е в тяхна изгода да анулират пътувания, които са по-далече във времето, тъй като неизбежно ще изгубят пари. Обяснява, че с цел да се анулира пътешестване без наказателна клауза, в дестинацията би трябвало да са налице непреодолими условия, които да водят до неспособност да се извърши цялото или забележителна част от пътуването. " Към момента това се отнася единствено за Китай. Ако сме справедливи, и за Италия не се отнася ", споделя Стоева. Посочва, че Министерството на външните работи поучава хората да не пътуват до Италия, само че на интернет страницата на ведомството показателят за риск за Италия е най-ниският - 1 (максималната оценка е 5 - бел. ред.), т.е. обстановката е естествена, добавя тя.

Междувременно много " звук в канала " внесоха информациите след втората подред среща в Министерството на туризма през предишния месец, когато доста заглавия в медии гласяха, че ще се връщат парите на записалите се за пътувания до Италия. Реално няма по какъв начин организациите да бъдат задължени да създадат това, а и те самите към този момент са предплатили задатък за хотели, самолетни билети и други

Едни споделят връщайте, други, че няма основателна причина за връщане на пари, в уеб страницата на Министерството на външните работи не написа нещо еднопосочно - хем предизвестяват да не се пътува по някои дестинации, хем не слагат висока степен на заплаха за тях. В същото време хората като се върнат от Италия и ги поставят на 14-дневна карантина, разяснява и Мария Костова. " В едни мътни води се движим ", илюстрира обстановката тя.

Посочи, че всичките институции в такава обстановка би трябвало да са с единно и съответно мнение по въпроса какво да се прави. " Когато има явен правилник и в уеб страницата на външно министерство е написано, че не разрешават пътуванията, всички биха се съобразили с това, даже и задграничните ни сътрудници, изяснява Костова. Добавя, че хората, когато си желаят парите назад, се базират на Министерството на външните работи, което ги поучава да не пътуват, без обаче да посочва събитията форсмажорни. " Това е нещо, което си няма име ".

В края на февруари Министерството на туризма разгласява " Информация по отношение на зародилите непреодолими и изключителни условия по отношение на разпространяване на COVID-19 (коронавирус) ", които на процедура не споделят нищо, което да не е известно.

Какво да се прави

Не единствено в България, само че и в останалата част на Европа туроператорите, хотелите и самолетните компании работят съгласно обстановката. Туристическите организации връщат пари колкото и когато е допустимо. Авиокомпаниите разрешават еднократна смяна на билета без да начисляват нормалната си такса за това, несъмнено при избрани условия (определени дати, дестинации, период). Масово това се ползва за нови билети, издадени от началото на март - като механизъм да се успокоят пътуващите и въпреки всичко да се купуват билети. Единствено за полетите от и до Китай се връщат парите за билетите. В информацията си самите самолетни компании постоянно показват, че предлаганите от тях решения сега са въпрос на благосклонност.

Стигнахме до един проблем - липсва единно европейско законодателство във връзка с рекомендациите за пътешестване, споделя Стоева откакто са обсъждали актуалните проблеми и с Европейската асоциация на туроператорите. Няма единно открити правила по кое време в дадена страна не би трябвало да се предлага пътешестване и какво значи това. Има много спорни препоръки в обособените страни, което опира до проблеми с правата на потребителите, изяснява тя. Затова и при започване на седмицата ECTAA - организацията, представляваща европейските туроператори, прикани за въвеждане на уравновесени ограничения за запазване здравето на пътуващите, само че и за отбрана на промишлеността. По данни към началото на март единствено за месец секторът в Европа е изгубил 1 милиарда евро поради ковид.

Посочва, че явно е пристигнал моментът да се търси нов баланс сред ползите на консуматори и на бизнеса в такива обстановки. " Всеки явно ще понесе някакви загуби, само че би трябвало да бъдат разпределени, с цел да не се наруши салдото. Нали си представяте, че в случай че стартират всеобщо да се връщат пари от туроператори, в случай че всички те банкрутират, това са работни места, пропуснати доходи от налози и т. н. Ефектът ще е много по-сериозен от загубата на обособените консуматори ", разяснява тя.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (233)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР