И в Западните покрайнини днес е празник на българския език.

...
И в Западните покрайнини днес е празник на българския език.
Коментари Харесай

Абитуриентите в Западните покрайнини: Почти всички поемат към България след гимназията

И в Западните околности през днешния ден е празник на българския език. Почти всички зрелостници в Босилеград поемат по своя нов път - към София.

Един от тях е Андрия Стоилков, който ще учи медицина в България, само че първо би трябвало да се оправи с не доста лесния български.

 Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО)  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО)  Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май 3 мин. Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май  В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО) 2 мин. В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО)  Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО)  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО)  Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май 3 мин. Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май  В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО) 2 мин. В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО)

Снимка: bTV

„ Фразеологизмите са сложни, тъй като имат друго значение от нормалния смисъл. Например - сече му главата, като някой интелигентен, образован човек “, изясни той.

Андрия постоянно се приготвя от онлайн източници и към този момент два пъти се е явявал на надпревари по български и литература.

За отразяването на празника в печата преди столетие споделя Антонио Станоев

„ Понеже преводът на българските учебници закъснява, ние използваме платформата Уча се, тя се употребява сполучливо и в българските, и в сръбските паралелки “, сподели Владимир Григоров, шеф на гимназията в Босилеград.

Снимка: bTV

„ Здравейте, аз се споделям Миряна Стаменов, ученичка съм от 5. клас в Основното учебно заведение „ Христо Ботев “. Честит 24 май “.

Миряна учи всички предмети на български език в главното учебно заведение в Цариброд. За първи път от близо 40 години в сръбския град, обитаем най-вече с българи, е основана паралелка, в която се преподава единствено на български език.

Снимка: bTV

„ Искаме да си гледаме корените - кои сме, що сме. Изучаването на език е благосъстояние, а пък майчиният език да не го знаеш - напряко си е позор “, сподели Бранислав Стаменов.

Бащата на Миряна е шеф на гимназията в града, която през днешния ден има патронен празник.

Снимка: bTV

„ Имаме и паралелки, които се учат на български. Четири паралелки са на български и четири паралелки са на сръбски език. Имаме общ профил. Имаме профил туристически механик, който е напълно на български “, посочи Бранислав Стаменов, шеф на гимназия " Св. Св. Кирил и Методий " в Цариброд.

А от години експертът по хореография и национални танци в града е българин.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР