В двете колегии - съдийската и прокурорска няма колизия с

...
В двете колегии - съдийската и прокурорска няма колизия с
Коментари Харесай

Йордан Цонев: ДПС не е заложник на Делян Пеевски

" В двете колегии - съдийската и прокурорска няма колизия с това, което предлагаме и това не е катарзис. Преди седем години се оферираше две колегии на един Висш правосъден съвет, които пленума, т.е. двете колегии дружно кадруват. Порочността на този модел се оказа във времето, тъй като прокурори кадруваха съдии, съдии кадруваха в прокуратурата при един Висш съдебен съвет ". Това сподели в " Панорама " по Българска национална телевизия зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев.

" Новото ни предложение е за два разнообразни правосъдни съвета - един върховен съвет на прокурорите и един върховен съвет на съдиите. Висшият съвет на прокурорите прави всичко в прокуратурата и там са единствено прокурори и определени от Народното събрание и там се съблюдава този принцип, който тогава бяха предложили, а ние не приехме, той е от 13 индивида, 7 определени от Народното събрание, 6 от прокурорите на районен принцип. А при съдиите е противоположното - 7 от съдиите, 6 от Народното събрание, но в две колегии, в един съвет, коренна е разликата. Защото в един съвет двете групи съдии и прокурори вършат общо кадруване в правосъдната система, до момента в който в този момент двата съвета всеки си гледа прокурорския съвет, работи по прокуратурата, работи по съдиите, единственото общо ще бъде един орган, който ще се занимава с четири неща - бюджета, общото ръководство на имуществото, професионалната подготовка и така нататък Това, което предлагаме е насъбраният опит от тези 7-8 години, второ - рекомендациите на Европейска комисия от отчетите, трето - рекомендациите на Венецианската комисия, въобще целия този опит ", добави той.
Движение за права и свободи дава на прокурор министри, кара се на премиера (ОБЗОР)
Схватките сред Движение за права и свободи и държавното управление продължиха с нова мощ в петък. От придвижването оповестиха, че дават финансовият министър Асен Василев...
Прочети повече
" В какво се състои остатъкът от предлагането - първо - главните рецензии са както сподели министър Йорданова, че прокуратурата е безотчетна, че има прекомерно доста власт основният прокурор. Какво предлагаме ние: първо - основният прокурор няма да е член на съвета на прокурорите, т.е. няма да може да кадрува. Второ - на него му се лишава това пълномощие, което има по законността в цялата прокуратура, остават му единствено методическите инструкции. Трето - България беше наказана в редица каузи по тази причина, че не може да бъде разследван основния прокурор или е неефективно разследван. Ние вкарваме този прийом като споделяме - прокурор с над 25 години стаж има право да проверява, той ще бъде определен на инцидентен принцип всред тези, които имат подобен стаж, когато стартира следствието против основния прокурор той ще има имунитет, няма да зависи от никой. Когато завърши следствието, по негово предпочитание, в случай че той желае ще остане в прокуратурата, в случай че не желае - задължаваме Васшия съвет на съдиите да го назначи за член на Върховен касационен съд, която е най-висша магистратска служба, т.е. издигаме го до последната степен на магистратските длъжности. Така отговаряме на една същинска промяна, която би трябвало да се случи и считам, че няма да се случи промяна без да бъде направена конституционна такава, тъй като доста неща не могат да бъдат изменени, с изключение на с конституцията. Ние преценихме, че е настъпил момента, че има воля да се промени, декларирано е от едно ново болшинство, в предния парламент управляваха други хора, в този момент виждаме, че има воля. Вкарваме нашия план, представихме го предходната седмицата и на нашите европейски сътрудници и раздадохме по един образец на всяка парламентарна група, с цел да водим спор ", сподели Цонев.

Относно " златните паспорти " и присъединяване на Движение за права и свободи, Йордан Цонев сподели: " Дали не предлагаме положителни хрумвания със златните паспорти - ето го клишето, Движение за права и свободи не е предложила " златните паспорти ", бях приготвил директория за министър Йорданова, само че ще й я връча. На 29 ноември, 2012 година ГЕРБ внасят промени в Закона за задграничните вложения, където вършат смяна в преходни и заключителни изявления на Закона за поданството и вкарват този текст за " златните паспорти " против 1 млн лв. забележете против ДЦК. Става Четин Казак и сподели: " Този текст би трябвало да отпадне, Движение за права и свободи не желае ". Стенограмата е в досието. След това следва гласоподаване и не гласуваме, маркирано е нула гласа от Движение за права и свободи. След това е признат закона с гласовете на ГЕРБ и с чий гласове знаете ли, със гласовете на синята коалиция. След това президентът наложи несъгласие и на ветото се случи същото - Движение за права и свободи поддържа ветото по този текст да няма такива и отново го одобряват, отхвърлят ветото. Второто - през 2020 година аз бях ръководител на краткотрайна комисия анкетна, която трябваше да изследва даването на българско поданство в Македония, Косово, Албания по генезис. Там се натъкнахме на тези въпроси във връзка с капиталовото поданство. Махнахме целия този циничен модел и дружно всички в цялата комисия тя беше на паркетен принцип, изработихме един усложнен модел на капиталовото поданство. Март месец, 2021 година е признат този закон с гласовете на съвсем целия парламент, а от Движение за права и свободи са дали своят вот единствено седем индивида. След като е изменен модела, не е даден нито един капиталов паспорт от 2021 година насам по новия модел, тъй като не могат да изпълнят тези вложения. Движение за права и свободи затвори вратата за капиталовото поданство, не го искаше и в този момент някой ни вменява тази роля ", безапелационен бе той.

" И да кажа друго - това, което сподели министър Йорданова за адвокатската адвокатска фирма - ние сезирахме прокуратурата не за друго, а с цел да каже тя там коя е адвокатската фирма. Но тя в това време изтече името на адвокатската фирма и основният притежател там, той сподели, че в противен случай - няма нищо общо с Пеевски, нито с Движение за права и свободи, в противен случай - е в спор. И в случай че би трябвало да бъда прецизен, в случай че ще се заяждаме и ще приказваме по клюки или по прочетено тук и там, саматат Лена Бориславова е работила в тази адвокатска фирма по това време. Аз не настоявам, че Лена Бориславова има някаква виновност, само че споделям, че в случай че работим по клюки по същото това време тази адвокатска фирма е обслужвала клиенти, които желаят капиталово поданство. Повечето от тях са желали престояване, не трябва по този начин. Това е мит ", сподели още Цонев.

На въпроса дали Движение за права и свободи не е пленник на Делян Пеевски, той посочи: " Не е пленник на Делян Пеевски. Движение за права и свободи ще пази всеки, за който сме уверени, че не е отговорен първо, и второ считаме, че по тематиките, за които приказваме господин Пеевски няма никаква виновност. Продължаваме да считаме, че никой на никое място по света, даже нашите прелестни сътрудници американски другари, те са велика нация, какво и по какъв начин ще упрекват, ние считаме, че в България никой не може да бъде упрекнат без право на отбрана, без да му се дават доказателства така и така да мине през съд. Защото присъединяване в корупция е закононарушение. Така, че Движение за права и свободи не е пленник, само че ще пази всеки, който е незаслужено посочен ", уточни зам.-председателят на Движение за права и свободи.
Кирил Петков за листата: 19 индивида са в него, дадохме го на 20-ия
Миналата седмица бях извикан от прокуратурата и входирах информация за 19 души. Исках да съм сигурен, че прокуратурата обръща внимание...
Прочети повече
Според него, ореолът на партията е част от нещата, които не са правилни за Движение за права и свободи. " Истинският ореол на Движение за права и свободи е една партия, която има извънредно значимо и изключително значение за България, която обезпечи мира, която заради своя метод на основаване, произход, гласоподаватели обезпечава нещо на България, което другите партии не могат да го създадат. Знаете, че на Балканите мира и стабилността зависи не от болшинствата, а от етническите малцинства, в този смисъл на Движение за права и свободи ореола остава. Сегашните ни старания са да подкрепим същинска правосъдна промяна и антикорупционно законодателство ", добави той. Според Цонев, Движение за права и свободи също е позволила неточности. " Ние въпреки всичко допуснахме много неточности, през годините оставихме великодушно да ни рисуват облик, който не е наш във връзка с дадености в страната и на оперативната политика. Има корупция във всички партии, вършим неточности и ние, само че на Движение за права и свободи се построи необикновен облик, ние 10 години мълчахме и оставихме да ни създадат подобен облик, в който нашите гласоподаватели не имат вяра. И по закона Магнитски има анулирани наказания, също е значимо да кажа, че това се е случвало и на Балканите ", приключи Цонев.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР