В добричкото училище „Любен Каравелов” отвори врати един от най-големите

...
В добричкото училище „Любен Каравелов” отвори врати един от най-големите
Коментари Харесай

Деца създадоха "умен кошер"

В добричкото учебно заведение „ Любен Каравелов” отвори порти един от най-големите STEM центрове в страната. Изграден е по сходство на компания за осведомителни технологии и към този момент има своя първи артикул – „ интелигентен кошер”, основан с напъните на възпитаници от 6-и до 12-и клас.

Училището от няколко години е новаторско с построените си клубове по роботика и въвеждането на нов образователен предмет „ Кодиране “ още в пети клас. В центъра, наименуван „ Дигитални създатели”, учениците сами основават и програмират роботи с избрана цел.

Идеята на самия STEM център е да подготвим децата за една работна действителна среда, с цел да можем да им дадем опция да придобият тези умения и на практика познания, с цел да се осъществят на пазара на труда, тъй като ние от ден на ден знаем, че автоматизацията и роботизацията навлиза всеобщо и в България, сподели Светла Иванова, шеф на СУ „ Любен Каравелов” в Добрич.

На повърхност от 440 кв. м са ситуирани 7 гнезда за работа и отдих.

" Когато им се сложи проблем за решение на проектобазиран урок, почват да вършат изследвания в залата за самостоятелна работа. Всеки има съответните устройства, с цел да го направи. В идната зала за групова работа показват това, което са създали, концепциите – компилират ги, събират ги, с цел да може да се получи един краен артикул ", посочи Иванова.

В случая задачата е да основат „ интелигентен кошер”. Първи с нея се залавят биолозите и химиците.

" Тяхната задача е да намерят информация, която е нужна на групата по програмиране и информатика да доближат до решението с какво могат да оказват помощ на пчелите и на пчеларя ", сподели Павлина Колева, преподавател по биология и химия.

Проучването стартира с историческите данни и неподозирани за децата обстоятелства. В „ черешката на тортата”, както тук назовават залата за роботика, се създава и крайният артикул – в тази ситуация „ интелигентен кошер”.

Чрез комплицирана система от датчици, той е програмиран да следи всичко, което се случва вътре и в заобикалящата среда. А пчеларят може да следи всичко от разстояние.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР