В дешно време, когато става въпрос за бъдещето на световната

...
В дешно време, когато става въпрос за бъдещето на световната
Коментари Харесай

Рано ли е да се говори за глобална рецесия?

В дешно време, когато става въпрос за бъдещето на международната иконоика, песимистите са доста повече от оптимистите.

Почти всеки ден някоя от водещите финансови институции намалява прогнозите си за икономическия напредък.

Търсенията в Гугъл за думата „ криза “ в никакъв случай не са били толкоз високи. Видеоплатформата TikTok пък е цялостна с клипове, които поучават младежите по какъв начин да възнамеряват бюджета си по време на рецесия.

През последните 18 месеца редица фактори се комбинираха, с цел да основат "токсична примес " за международната стопанска система. В отговор на пандемията от COVID-19 Съединени американски щати отпусна рекордни тласъци за стопанската система си, провокирайки инфлация освен в границите на своите граници, само че и отвън тях, защото ненаситното търсене на артикули от страна на потребителите задръсти международните вериги за доставка.

Опитите на Китай да изкорени пандемията усложниха тези проблеми, а нахлуването на Русия в Украйна докара до скок на цените на суровините. В отговор на последвалата инфлация почти 80% от централните банки по света покачиха лихвените проценти приблизително с 1.5 процентни пункта от началото на годината, което докара до спад на фондовите пазари.

Очаква се Федералният запас да увеличи лихвените проценти за четвърти път в този цикъл и с три четвърти от процентния пункт по-късно тази седмица.

Страхът от възможните последствия от стягането на паричната политика е в основата на паниките от рецесията. Растежът на заплатите в богатия свят е прекомерно мощен поради слабия напредък на продуктивността. Инфлацията е прекомерно висока. Но рискът е, че по-високите ставки ще сложат завършек на "купона ", вместо да го създадат по-малко гръмък.

Историята не е обнадеждаваща в това отношение. От 1955 година насам е имало три интервала, в които лихвите в Съединени американски щати са се повишили толкоз, колкото се чака тази година - през 1973 година, 1979 година и 1981 година Във всеки от тези случаи е последвала криза в границите на шест месеца.

Дали обаче още веднъж сме изправени пред същия сюжет?

Икономиките на богатия свят, които съставляват 60% от световния Брутният вътрешен продукт, без подозрение се забавиха от бурните дни от средата на 2021 година Но към този момент оповестяването на световна криза наподобява прекомерно преждевременно, написа The Economist.

Дори в случай че най-голямата стопанска система в света се е свила за второ следващо тримесечие, тя би покрила един от главните аршин за криза, само че по други индикатори към момента не влиза в това определение.

Поредица от еднократни резултати накараха Брутният вътрешен продукт на Съединените щати да се свие през първото тримесечие, макар че главното показване на стопанската система беше мощно. Освен това е прекомерно рано да се видят действителните резултати от стягането на паричната политика от страна на Фед.

Повечето икономисти се обръщат към Американското национално бюро за стопански проучвания, с цел да схванат дали стопанската система в действителност е в криза. Неговият комитет за датиране на бизнес цикъла взема поради и други индикатори, отвън Брутният вътрешен продукт, с цел да направи своята преценка, в това число броя на работните места и индустриалното произвеждане.

Смята се, че комисията претегля някои фактори по-силно от други. The Economist напомня, че употребява сходен метод, с известни догатки, с цел да реши здравето на богатия свят като цяло. И, най-малко към този момент, е мъчно да се твърди, че е настъпила световна криза.

И въпреки всичко, с очевидното закъснение на растежа, огромният въпрос е какъв брой могат да се влошат нещата. Малцината останали оптимисти сочат като мотив силата на семействата и компаниите. Общественото мнение е по-мрачно настроено за стопанската система, в сравнение с беше по време на разгара на световната финансова рецесия и пандемията.

Но семействата в богатия свят към момента имат към 3 трилиона $ „ непотребни “ спестявания, насъбрани по време на пандемията. В Америка през март 2022 година, съгласно последните налични данни, паричните салда на семействата с най-ниски приходи остават със 70% по-високи, в сравнение с през 2019 година, съгласно JPMorgan Chase Institute.

Освен това изследванията демонстрират, че хората наподобяват по-уверени в персоналните си финанси, в сравнение с в положението на стопанската система. В Европейския съюз е с към една трета по-вероятно семействата да имат позитивни упования за личните си финанси, в сравнение с са били в средата на 80-те години на предишния век.

В Америка делът на хората, които считат, че няма да могат да изпълнят отговорностите си през идващите три месеца, остава под дълготрайната си междинна стойност, съгласно изследване на Федералния запас на Ню Йорк. Различни средства за следене на потребителските разноски, в това число от Bank of England и JPMorgan Chase, към момента наподобяват много мощни.

Правителствата в богатия свят раздават и помощи, с цел да оказват помощ на по-бедните хора да се оправят с възходящите цени на силата. В еврозоната държавните управления подтикват стопанската система с еквивалента на към 1% от Брутният вътрешен продукт.

Англия анулира фискалната поддръжка, въведена по време на пандемията, която забавя растежа, само че все пак предложи помощи на бедните семейства. През май Институтът за фискални проучвания пресметна, че сходни разноски ще компенсират значително най-бедните семейства за възходящите разноски за живот.

Поведението на бизнеса също е много успокояващо. Скоростта, с която фирмите разгласяват нови свободни позиции, се забави. Apple и TikTok бяха следващите софтуерни колоси компании, които свиха проектите си за набиране на личен състав.

Но в богатите стопански системи броят на съществуващите отворени позиции към момента е покрай рекордно високо равнище. В Австралия, да вземем за пример, те са повече от два пъти по-високи от равнището си преди пандемията, ав Съединени американски щати има повече от две отворени позиции за всеки незает.

В половината от страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз делът на хората в трудоспособна възраст, които работят, е най-голям за всички времена. Ако историята е някакъв ориентир, тези числа не са в сходство с упованията за задаваща се криза.

Спадът на вложенията в предишното е изиграл огромна роля за спадовете. В интервалите на криза за групата на огромните стопански системи на Г7 от 80-те години на предишния век към половината от спада на Брутният вътрешен продукт в негативните тримесечия идва от свиващи се финансови разноски. Този път данните за вложенията са отслабнали, само че не пагубно, съгласно данните на JPMorgan за Съединени американски щати, еврозоната и Япония.

В края на 2021 година и началото на 2022 година финансовите разноски процъфтяваха, защото фирмите похарчиха огромни средства за въвеждането на технологии за отдалечена работа и за укрепване на веригите за доставка. Сега някои компании считат, че са вложили прекомерно доста в спомагателен потенциал, а други желаят да спестят пари.

Анализ на консултантската компания Oxford Economics допуска, че вложенията в страните от Г7 може да намалеят с към 0.5% през втората половина на тази година. Това не е добре, само че не е задоволително, с цел да сътвори криза единствено по себе си. Спадовете на вложенията в минали епизоди на криза са били много по-стръмни.

За страдание, доверието, което на доктрина би трябвало да бъде подкрепено от положителните стопански данни, остава ниско, тъй като главният боязън на вложителите е стягането на паричната политика.

Негативните данни удостоверяват, че наближава спад, а позитивните, в това число покачванията на заплатите, демонстрират, че централните банки не съумяват да забавят инфлацията, което изисква в допълнение стягане, а то, от своя страна, може да предизвика криза.

Колкото и мощни да наподобяват потребителите и компаниите, само сигналите за закъснение на инфлацията имат капацитет в действителност да разсеят страховете за идния стопански спад.

На хоризонта обаче има и мотиви за оптимизъм. Индексът на проблемите във веригата на доставки, формиран от Федералния запас на Ню Йорк, включващ световните транспортни разноски и мненията на мениджърите по покупките, явно се намали, макар че остава много над нормата отпреди пандемията. Цените на суровините се намалиха от юни насам.

Цената на бензина в Съединени американски щати сега пада с към 3% на седмица, само че очакванията за бързо понижаване на инфлацията съвсем несъмнено ще бъдат попарени. Увеличения на цените на храните и силата към момента не са се показали изцяло в главния ритъм на инфлация.

Morgan Stanley счита, че инфлацията в богатия свят ще доближи връх от 8% през третото тримесечие на 2022 година Освен в нестабилните месечни данни на Америка, растежът на заплатите демонстрира дребен симптом на намаляване. При оповестяването на финансовите си резултати фирмите към момента приказват за това по какъв начин е най-добре да трансферират по-високите разноски на своите клиенти.

А в случай че Русия затвори газовите кранове за Европа, безспорно ще предизвика криза на континента.

Но очакванията за бързо понижаване на инфлацията съвсем несъмнено ще бъдат попарени. Миналите нараствания на цените на храните и силата към момента не са се филтрирали изцяло в главния ритъм на инфлация: Morgan Stanley счита, че инфлацията в богатия свят ще доближи връх от 8% през третото тримесечие на 2022 година

Масата от данни, пред които са изправени икономистите, е потребна, само че един остарял урок към момента е годен - че рецесиите са сложни за забелязване в действително време. Данните на Американското национално бюро за стопански проучвания посочваха признаци за начало на световната финансова рецесия още през декември 2007 година

Но през август 2008 година Федералният запас към момента смяташе, че стопанската система пораства с годишен ритъм от към 2%.

Дори откакто Lehman Brothers се срина по-късно през годината, Медународният валутен фонд съобщи, че „ не е наложително “ Съединени американски щати да се насочат към дълбока криза. Разбирането на стопанската система в най-хубавите времена е задоволително мъчно, този път стопанската система след локдауните е цялостна с изненади.

На процедура никой не предвижда, че през предходната година ще се появи дефицит на работна ръка или че инфлацията ще се утежни през 2022 година

Оптимистите показват, че актуалният цикъл на стягане на паричната политика едвам в този момент стартира. Преди да се усетят резултатите от него, има време извънредно нестабилната международна стопанска система да сервира още изненади. Някои от тях може и да са позитивни.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР